Baroların seçim sistemine dönük yapılmak istenilen düzenlemeye karşı Türkiye’nin dört bir yanından “savunma yürüyüşü” başlatan baro başkanlarının önü, Ankara girişindeki Eskişehir yolunda polisler tarafından kesildi. Polisler, yürüyüş yapanları karşılamak isteyen Ankara Barosu üyesi avukatların geçişlerine de izin vermedi. Her iki taraftan da polis engeliyle karşılaşan avukatlar, “Savunma yoksa adalet yok” ve “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganlarıyla yaşananları protesto etti. 

BARO BAŞKANLARI DARP EDİLDİ

Engel sırasında baro başkanları ve polis arasında arbede yaşandı. Baro başkanları polis barikatını aşmak için girişimde bulunurken, yaşanan arbedede 6 baro başkanı polisler tarafından darp edildi. Antep Baro Başkanı Bektaş Şarklı polis kalkanlarıyla darp edilirken, Aksaray Baro Başkanı Evren Dinçer, Trabzon Baro Başkanı Sibel Suiçmez ile birlikte 2 baro başkanı ise tüm müdahalelere rağmen barikatı aşarak, Ankara Barosu avukatlarının yanına geçti. 

EZİLME TEHLİKESİ

Ezilme tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını aktaran Trabzon Başkanı Sibel Suiçmez, “Provokasyonu anladığımız için eski yerimize döndük. Biz de mücadele ile buraya geldik. Arkadaşlarımız da orada bekliyor. Demokratik bir hakkın kullanılmasına izin verilmiyor. Biz sadece Anıtkabir’e gidiyorduk bunun bile engellenmiş olması çok manidar” diye konuştu.

TOPRAK: DEMOKRASİ TARİHİNE KARA BİR LEKE

Aksaray Baro Başkanı Erhan Toprak ise, engellemeye tepki göstererek, “Bugün demokrasi tarihine kara bir leke olarak gelmiştir. Bir baro başkanına yumruk atıldı, sesimiz duyulsun diye hep birlikte hazırlayalım diye sadece baro başkanları geldik. Tek tek geçmemiz engellendi. Bir kısmımız barikatları aştı. Gerekirse günlerce burada duracağız bu eylemimiz devam edecek” şeklinde konuştu. 

Türkiye Barolar Birliği Delegesi Güliz Saraç da, baro başkanlarının yapılmaya çalışılan değişikliklere karşı yürüyüşe geçtiğini belirterek, yaşananları kınadı. 

Avukatlar, yaşananlara sessiz kalan Türkiye Barolar Birliği ve yöneticilerini yuhalayarak, tepkilerini ifade etti.  

DÖNMEZ: ANKARA’DA AYRI HUKUK VAR

Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez de yaşananlara tepki göstererek, "Şu görüntü hiç bir yerde olmadı. Bu görüntüyü vererek, pandeminin mücadelesine kibrit suyu döktünüz. Baroları hedefe koydunuz, bitkisel hayata almaya çalışıyorsunuz. Baroları bozma girişimi yeni değil her yıl aynı dertten muzdaripiz, siyaset yapıyor diyorlar. Parti görüşü, grup görüşü yapmaya çalışıyorlar o gücü kırmaya çalışıyorlar. 42 vilayette ayrı Ankara’da ayrı hukuk" dedi. 

Geçişlerine izin verilmediği için baro başkanları oturma eylemine başladı. Ankara Barosu yönetim kurulu ve çok sayıda avukat da, baro başkanlarına destek vermek için oturma eylemine geçti.

FEYZİOĞLU'NDAN ANITKABİR ZİYARETİ

Öte yandan, baroların Ankara'ya girişleri engellendiği sırada TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ve beraberindeki kimi baro başkanları Anıtkabir'i ziyaret etti. Sosyal medya hesabından ziyareti duyuran Feyzioglu, “Afyon, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Konya, Elazığ, Sivas, Gümüşhane – Bayburt, Çorum, Yozgat, Kütahya, Edirne, Samsun, Erzurum, Kahramanmaraş baro başkanlarımızla Atamızın manevi huzurundayız” dedi.