Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana İl Örgütü ve Gençlik Meclisi,  Kürtçe müzik dinlediği için öldürülen Barış Çakan için "Zimanê Kurdî" ezgisini söyledi. 

HDP İl Örgütü önünde yapılmak istenen eylem polis tarafından salgın gerekçe gösterilerek engellenmek istendi.  Polis, zırhlı araç ve çevik kuvvet polislerince binanın girişi ile çevresini ablukaya alındı. Polisin tüm engellemelerine rağmen partililer, bina girişinde Çakan'ın katledilmesini protesto etti.

"Halklar coğrafyası Ortadoğu'da ırkçılığa izin vermeyeceğiz" pankartını ve Çakan'ın  fotoğraflarını taşıyan partililer, polisin ablukası altında basın açıklamasını yaptı. Çakan'ın katledilmesine tepki gösteren HDP Seyhan İlçe Eşbaşkanı Enver Güler, yaşanan cinayetin devletin Kürt halkı ve dili üzerindeki asimilasyon politikalarının bir sonucu olduğunu söyledi. Güler, Kürt halkı ve dili üzerindeki kirli politikaların son bulmasını istedi.

Yaşananların münferit bir cinayet olmadığını ifade eden HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış, bu cinayetin; ırkçılığın, faşizmin ve milliyetçiliğin yansıması olduğunu dile getirdi. Ölen kişinin sadece bir insan değil, gelecek olduğunu vurgulayan Karakış, iktidarın söylem ve politikalarının bu tür olaylara sebep olduğunu anlattı. Karakış, bu ülkede barışın ve kardeşliğin tesisi için mücadele edeceklerini söyledi.

Açıklama, Aram Tigran’ın "Zimanê Kurdî" parçasının seslendirilmesiyle sona erdi. (Adana/MA)