Antep’te yaşayan 61 yaşındaki Barış Annesi Duri Kaygusuz, 14 Kasım 2019 taririhinde “örgüt üyeliği" ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla gözaltına alınıp, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Fakat savcılığın itirazı üzerine Siirt’te yeniden gözaltına alınan Kaygusuz, bu kez çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. 

İleri derece kalp, şeker ve hipertansiyon hastası olan Kaygusuz, bir süre Siirt E Tipi Kapalı Cezaevi’nde kaldıktan sonra Batman M Tip Kapalı Cezaevi’nde sevk edildi. Ailesi, ağır sağlık sorunları bulunan Kaygusuz’un bir an önce serbest bırakılması beklentisinde.

OĞLUNUN TAZİYESİNDE GÖZALTINA ALINDI

PKK’ye katılıp, yaşamını yiteren oğlu için taziye kurdukları dönemde eşinin gözaltına alındığını dile getiren Halil Kaygusuz, “Taziye için evde insanlar bulunurken, evimizi basıp, eşimi gözaltına aldılar. Yetmezmiş gibi eşim uzun süredir de cezaevinde. Yasal olan bir partiye gitmesi suç sayılmış. Her zaman barış istiyordu ve her yerde bu talebini dile getiriyordu. Biz de adalet istiyoruz" diye konuştu.

Kendisinin de daha önce iki kez cezaevine konulduğunu anlatan Kaygusuz, bir keresinde eşiyle birlikte gözaltına alındıklarını, eşi serbest kalırken kendisinin ise tutuklandığını, bu kez de eşinin tutukladığını belirtti.

‘SUÇU BARIŞ İSTEMEK’

Oğlu Ahmet Kaygusuz da, barış isteyen annesinin bugüne dek en az 10 kez gözaltına alınıp, birinde 4 ay, diğerinde ise 10 ay olmak üzere iki kez cezaevinde kaldığını anlattı.

 Annesinin birçok hastalığının olduğunu ve cezaevinde durumunun ağırlaştığını söyleyen Kaygusuz, “Annem ciddi görme kaybı yaşıyor. Cezaevinde yaşamını sürdüremiyor. Pandemiden kaynaklı annem düzenli olarak hastaneye götürülmüyor ve tedavisi aksıyor. Annem gizli tanık beyanlarından dolayı tutuklandı. Gizli tanığın ifadesi var ama kendisi yok. 4 mahkemedir gizli tanık ortada yok. Sürekli davayı erteliyorlar. Haftada 20 dakika telefon görüşmesi yapabiliyoruz. Annem 61 yaşında ve Barış Annesi’dir. Tarlada yevmiye ile çalışıp bizi büyüttü. Tek suçu barış istemesiydi. Annemin tutukluluğu keyfidir” diye belirti. 

‘ÇOCUKLARI İÇİN YAPTI’

Duri Kaygusız'un kendisi gibi bir Barış Annesi olan kardeşi Sakine Beçet de, ciddi rahatsızlıkları bulunan ablası ve cezaevlerindeki diğer hasta tutukluların serbest bırakılmasını istedi. 

Beçet, şunları ifade etti: “Geçtiğimiz hafta ablamın görüşüne gittim. Madem cennet annelerin ayağı atında, neden bu zulmü yapıyorlar? Yıllardır barış diyoruz, büyük bir haksızlık var. Ablam ile birlikte 2 kişi kalıyor. Odalarına baskın yapıp birkaç parça olan eşyaları aranıyor, yaşamı onlara zehir ediyorlar. Ablam artık sol güzü görmüyor. Ne yaptıysa çocukları için yaptı. Kendisinin yüreği yandı, başkasının yüreğinin yanmasını istemiyor. 100 yıl da savaş sürse, en sonunda barış gelecek. Peki neden bu kadar insanını ölmesine izin veriliyor? Yeter artık barış istiyoruz” dedi.