İstanbul Barış Anneleri İnisiyatifi, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan tecride karşı cezaevlerinde devam eden açlık grevlerine dikkati çekmek amacıyla başlattıkları “Diplomasi çalışmaları” çerçevesinde Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile bir araya geldi. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde yapılan görüşmeye çok sayıda Barış Annesi katıldı. 

CEZAEVLERİNİN SESİ OLALIM

Görüşmede söz alan anneler, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini dile getirerek 3’üncü ayına girecek olan açlık grevlerini hatırlattı. Anneler, “Cumhurbaşkanı savaş dili ile konuşuyor. Bunun önü Meclis’te birlik olunarak alınmalı. Biz anneler olarak da bunun için elimizden geleni yapmak istiyoruz. Açlık grevindekilerin taleplerinin kabul edilmesini istiyoruz. Savaşın da bir ahlakı var. Bizim de içimiz yanıyor. Hepimiz bir olalım cezaevlerinin sesi olalım” dedi. 

MUHALEFETE SESLENDİLER

Anneler, Garê’de esir askerlerin yaşamını yitirdiği olayı da kınayarak, askerlerin üstüne bile bile bombalar yağdırıldığını ve sorumlusunun da iktidar olduğunu dile getirdi. “Bizler artık annelerin yürekleri ağlamasın istiyoruz. Barışı istiyoruz. Asker anneleri de bizler gibidir. Umut ediyoruz ki bizim sesimize ses olurlar ve bu durumun artık sonlanmasına ön ayak olurlar” diyen anneler, “Bizler muhalefetin artık açık, şeffaf ve dürüst bir siyaset yürütmesini istiyoruz. Açlık grevlerinin üzerinde durulması gerekiyor. Birçok yerle de bu minvalde konuşacağız” diyerek taleplerini iletti. 

SİYASETİN DİLİ CEZAEVİNE YANSIYOR

Annelerin taleplerini dinleyen CHP’li Sezgin Tanrıkulu, Barış Anneleri ile bir araya gelmenin kendisi için onur verici olduğunu söyledi. Tanrıkulu, annelerin haklı talepleri olduğunu ve yıllardır kendisinin de insan hakları noktasında çalışmalar yaptığını ifade etti. Tanrıkulu, “Cezaevlerindeki durumları yakından takip ediyorum. Özellikle Kürt meselesinde diyalog kapıları kapanınca maalesef doğrudan doğruya cezaevlerine yansıyor. Bir cezaevi müdürüyle milletvekili olarak da görüşmek o kadar zor” dedi.

“Maalesef 2015’ten sonra yani sürecin bitiminden sonra her türlü diyalog süreci kapatıldı. Siyasetteki bu gerilim cezaevlerine de yansıyor” diyen Tanrıkulu, “Sertleşme, kutuplaşma politikası doğrudan bir talimat olmasa da cezaevlerinde baskı uygulamalarına dönüyor. Maalesef şuan ki iktidar da barışçıl politikalar yürütmüyor. Bunun yansıması da cezaevlerine oluyor. Cezaevlerindekilere yurttaş değil düşman gözü ile bakılıyor” diye belirtti. 

TUTUKLULAR İLE GÖRÜŞÜLECEK

Tanrıkulu, partisinin önümüzdeki haftadan itibaren açlık grevlerinin sürdüğü cezaevlerini ziyaret ederek konuyu gündeme getireceği bilgisini verdi. Tanrıkulu, kendisinin de pazartesi günü Meclis Cezaevi Komisyonu’na başvuru yaparak konuyu gündemde tutacağı dile getirerek, şunları söyledi: “Biz milletvekilleri olarak da istenilen gibi sesimizi duyuramıyoruz. Mesele barış siyasetini Türkiye’ye egemen kılmak. Bu olursa yansıması da cezaevlerine olacaktır. Bizler bunun üzerinde duruyoruz. Ölüm sınırına gelmeden cezaevlerinde açlık grevinde olanların sesi duyulmuyor ya da görülmüyor. Şuan siyasi atmosferde de bu görülmüyor. Bu konuda üstümüze düşeni yapacağız.” 

Yapılan konuşmaların ardından görüşme sona ererken, Barış Anneleri önümüzdeki günlerde de görüşmelerine devam edeceğinin bilgisini verdi.