Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde bulunan Dicle Barajı'nda son günlerde aşırı yağış nedeniyle biriken fazla suyun dengelenmesi amacıyla 3 dolu savağı kapağının tedbir amaçlı dün akşam saatlerinde açıldığı ve bir süre sonra kapaklardan birinin koparak akıntıya kapıldığı belirtildi. Dicle Nehri yatağında su seviyesinin yükselmesi üzerine 2 kapak kapatılırken, barajda yüksek oranda su akmaya devam ediyor. 

NEHİR 6 METRE YÜKSELDİ

Baraja doğru giden yolun bir kısmı akıntıdan dolayı çökmüş durumda. Yine baraja yakın olan Dicle köprüsünün çökme riski olduğu belirtildi. Ağaçlık alana kadar çıkan suların akıntısından dolayı kimi ağaçlar köklerinden söküldü. Yetkililerden alınan bilgiye göre, su seviyesi 6 metreye kadar yükseldi ve su yatağı 9 metre genişledi.

YURTTAŞLAR BEKLEMEDE

Dün geceden itibaren barajdan çıkan kontrolsüz sudan dolayı Dicle Nehri’nde toplu balık ölümlerinin yaşanabileceği ve yurttaşların tedbiri elden bırakmamaları gerektiği vurgulandı. Dicle Vadisinde nehre yakın olan evlerini terk eden yurttaşlar, suyun debisinin düşmesini bekliyor. 

Öte yandan Dicle Nehri üzerinde bulunan Devegeçidi Barajı’nda da aşırı su dolumu olduğu belirtiliyor. 

Dicle Barajı'nda biriken fazla suyun tahliyesi için açılan kapaklardan birinin koptuğu belirtildi. Yetkililer nehir yatağındaki yerleşim yerlerinde sel ve su baskınlarına karşı yurttaşları uyardı. 

Yapılan uyarılar üzerine Eğil, Yenişehir, Sur, Çınar ve Bismil ilçelerinin sınırları içerisinde ve il merkezinde Dicle Vadisinde nehire yakın olan yerleşim yerlerinde yaşayan yurttaşlar, evlerini ve işyerlerini terk etti.

Kent merkezinde Dicle Nehri yatağına yakın olan Yenişehir ilçesi Ferit Köşk mahallesinde oturan yurttaşlar da evlerini boşalttı. Yurttaşların sokaklarda ateş yakarak bekledikleri görüldü. Ongözlü Köprü civarında nehir yatağında bulunan işletmeler de masa ve sandalyelerini su baskını oluşabileceği nedeniyle kaldırdı.

Hewsel Bahçesi’nin büyük bir bölümü de sular altında kaldı.(MA)