İzmir’de 22 Mayıs tarihinde merkezi sistemin frekansına girip cami hoparlöründen “Çav Bella” şarkısının çalınmasını sosyal medya hesabından paylaşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir eski İl Başkan Yardımcısı Banu Özdemir, gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.

İzmir 50. Sulh Ceza Mahkemesi, camiden çalan müziği sosyal medyada paylaştığı için tutuklanan Banu Özdemir'in tahliyesine karar verdi.

Tahliye kararını duyuran CHP'li Barış Yarkadaş, "İzmir 50. Sulh Ceza Mahkemesi, arkadaşımız Banu Özdemir'i TAHLİYE etti. Banu'nun babası Nevzat Abi ile az önce konuştum. Şimdi Şakran Cezaevi'ne gidip Banu'yu alacaklar. Darısı, Eren Yıldırım ve diğer tutukluların başına..." dedi.

NE OLMUŞTU?

İzmir’deki bazı camilerin hoparlörlerinden ‘Çav Bella’ (Bella Ciao/Hoşçakal güzelim) marşı çalınmıştı. Müftülükten yapılan açıklamada, yayının merkezi sistemin frekansına korsan şekilde müdahil olanlarca yapıldığı belirtilmiş, konuyla ilgili inceleme başlatıldığı ve suç duyurusunda bulunulduğunu bildirmişti.

Özdemir, İzmir'deki çeşitli cami minarelerinden Çav Bella marşının çalındığı anlara ait görüntüleri sosyal medyada paylaşmıştı. 

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı da eylemi gerçekleştiren ve eyleme ilişkin videoları övücü ifadelerle sosyal medya hesaplarından paylaşanlar hakkında soruşturma başlatıldığını duyurmuştu. 

Başsavcılıktan Özdemir'e ilişkin yapılan açıklamada, "Cumhuriyet Başsavcılığımızca başlatılan soruşturmada bir danışmanlık şirketinde yönetici olarak görev yapan Banu Ö, Türk Ceza Kanunu'nun 216/3 maddesi kapsamında “Dini değerleri alenen aşağılamak” suçundan gözaltına alınmıştır." ifadesine yer verilmişti.

 Özdemir, AKP'li sosyal medya hesaplarından hedef gösterilmesinin ardından tutuklanmıştı.

TUTUKLAMA İÇİN SORUŞTURMA MADDESİ DEĞİŞTİRİLMİŞTİ

Özdemir’in Avukatı Süleyman Karadağ, müvekkili için Türk Ceza Kanunu 216/3 maddesi üzerinden soruşturma başlatıldığını  ancak bunun sonra değiştiirldiğini açıklamıştı. Karadağ, “Yakalandınız. Müvekkilim Banu Özdemir hakkında TCK 216/3 maddesi gereği soruşturma başlattığını duyuran İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı büyük bir hata yaptığını, CMK 100/4 maddesi sebebiyle Banu Özdemir’i tutuklayamayacağını fark ediyor ve soruşturma maddesi TCK 216/1 olarak değiştiriliyor." demişti.