Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nin her hafta düzenlediği “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eyleminin 602’ncisi internet üzerinden paylaşılan videoyla gerçekleştirildi. Eylemde, 10 Temmuz 1993’de evinden sigara almak için dışarı çıktıktan sonra kendisinden bir daha haber alınmayan Halkın Emek Partisi (HEP) Batman İl Örgütü üyesi Aydın Ay’ın akıbeti soruldu. 

SİVİL GİYİMLİ 4 ŞAHIS KAÇIRDI

İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Yüksel Aslan Acer, 1966 yılında Batman’da dünyaya gelen Aydın Ay’ın, ailesiyle birlikte Batman’da ikamet ettiğini ve geçimini inşaat işçiliği yaparak sağladığı bilgisini paylaştı. Acer, Halkın Emek Partisi (HEP) Batman İl Örgütü üyesi olan Ay’ın, 10 Temmuz 1993 tarihinde saat 20.00-21.00 sularında 19 Mayıs Mahallesinde bulunan evinin yakınındaki bakkaldan sigara almak için evinden dışarıya çıktığını, dışarı çıktıktan sonra sivil giyimli ve kimliği belirsiz 3-4 şahıs tarafından silah zoruyla darp edilerek, araca bindirilip kaçırıldığını aktardı.

Kaçırılmasının ardından Aydın Ay’ın babası ve annesinin resmi kurumlara başvuruda bulunmaya başladığını ifade eden Acer, şöyle devam etti: “Annesi Raziye Ay, oğlunun kaybedilmesinden 3 gün sonra Batman İl Emniyet Müdürlüğüne gider ve oğluna 14 gün boyunca yemek ile elbise götürür. Her seferinde yemek ve elbiseyi götürdüğünde polisler üzerine yazılı not bırakarak eşyaları teslim alır. 15’inci günde emniyetteki görevli polisler Anne Raziye Ay’ın getirdiği yemeği almaz ve Aydın Ay’ın gözaltında olmadığını belirtirler. Aydın Ay’ın annesi bir gün önce getirdiği yemeğin ve elbiselerin, masanın üstünde olduğu fark eder. Aydın Ay’ın babası savcılığa başvuruda bulunur. Ancak savcılık Aydın Ay’ın gözaltına alındığını kabul etmez. Ailesinin resmi kurumlara yapmış olduğu tüm hukuki başvurular ise sonuçsuz kalır. Aydın Ay’dan 27 yıldır haber alınamamaktadır.”