Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, mülteci ve göçmen mevsimlik tarım işçisi ailelerinin çocuklarının anadillerinde eğitim göremedikleri için yaşadıkları sorunları 1 Mart 2021'de Meclis’e taşıdı. 

Mevsimlik tarım işçilerinin çocukların evlerinde ağırlıklı olarak Kürtçe konuştukları için gördükleri Türkçe eğitimden kaynaklı sorunlar yaşadıklarının belirtildiği önergede, “Çocuklar bilmedikleri bir dille karşılaştıkları için susmakta, bu durum da pedagojik gelişimlerini olumsuz etkilemektedir” denildi.

HDP’li Turan, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:

“*Bakanlığınız Türkiye’deki mülteci ve göçmen mevsimlik tarım işçisi çocukların çalışmaya gittikleri bölgelerde ana dillerinde eğitim alabilmelerini sağlayacak çalışmalar yapacak mıdır?

*Bakanlığınızın mevsimlik tarım işçilerinin ve çocuklarının kendilerini ana dillerinde ifade etmelerini ve ayrımcılığa maruz kalmamaları noktasında hangi çalışmaları vardır."

Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı ise verdiği cevapta, PİKTES bünyesinde 3 bin 200 Türkçe öğreticisinin, 21 Arap öğreticisinin ve 325 psikolojik danışmanın görev yaptığını belirtti. Kürtçe anadil eğitimine ilişkin herhangi bir bilgilendirmede bulunmayan ve verdiği yanıtta ise Kürtçe kelimesine yer vermeyen Bakanlık, sadece anadili Arapça olan öğrencilere ilişkin bilgi verdi. Bakanlık, “Çocukların anadillerini unutmaması veya anadilini daha iyi öğrenmek isteyen istekli öğrencilere Arapça dil desteği verilmektedir. Türkçe’yi bilen ve Türk akranlarıyla öğrenimine devam eden çocukların ihtiyaç duydukları akademik derslerde desteklenmesi amaçlanmaktadır. Bu kurslarda öğrenciler terci etmeleri halinde kurs kapsamında seçmeli olarak Arapça dersi alabilmektedir” dedi.

HDP’li Turan ise sanal medya hesabından “Doğal olarak MEB Ziya Selçuk da Kürtçe diye bir dili kabul etmiyor, cevap verme tenezzülünde bulunmuyor” paylaşımında bulunarak, tepkisini dile getirdi.(Mersin/MA)