Merkez üssü İzmir’in Seferihisar ilçesi olan dün saat 14.51’de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremde yıkılan binalarda enkaz altına kalanları kurtarma çalışmaları devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, İzmir AFAD Koordinasyon Merkezi'nde açıklama yaptı. 

‘5 BİN PERSONELİ GÖREVLİ’

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sahada 5 bin arama kurtarma personelinin görev yaptığını söyleyerek, 4 ve üzeri 35 artçı depremin meydana geldiğini kaydetti. Toplamda 484 artçı sarsıntı yaşandığını belirten Kurum, “Sarsıntılar daha çok İzmir Bornova, Bayraklı ve Karşıyaka’da hissedildi. Ekiplerimiz canla başla çalışıyor. Şu an sahada fiilen yaklaşık 5 bin tane arama kurtarma personelimiz ilgili bakanlıklardan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan Aile Bakanlığı'mızdan, Tarım Bakanlığı’mızdan Ulaştırma Bakanlığı'mızdan Enerji Bakanlığı'mızdan tüm personeller sahada. İzmir’imizin ihtiyacı olan neyse bu çalışları yürütmektedir. 475 araçla da arama kurtarama faaliyetlerini yürütüyoruz" dedi. 

‘8 BİNADA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR’

Depremde yıkım gerçekleşen 17 binadan 9'unda faaliyetlerin tamamlandığının bilgisini veren Kurum, "17 binamızda yıkım gerçekleşmişti. Arama kurtarma faaliyetleri şu an 8’inde devam ediyor. 9 binada faaliyetler tamamlanmış durumda. Binalarımızı lazer tarayıcıyla sürekli taramak suretiyle herhangi bir salınım ve yıkılma riski var mı yok mu takip etmek suretiyle çalışmaları çok titiz yürütüyoruz. Gelen tüm yardımları destekleri de yine Kızılay’ımızın koordinasyonunda vatandaşlarımıza malzeme tedariki yapmak suretiyle yürüyoruz" diye konuştu.

BİNALARA GİRMEYİN

Yurttaşlara hasar tespit çalışmaları yapılana kadar binalara girmemeleri konusunda uyaran Bakan Kurum, şöyle devam etti: "Dün kamu binalarını inceledik, bugün fiilen hasar tespit çalışmalarını, vatandaşlarımızın konutlarını inceleyeceğiz, etkinlik oluru aldığımız tüm alanlarda bakanlığımız tüm binalara girmek suretiyle hasar tespit çalışmalarını yapacaklar. Vatandaşlarımızdan ricamız, bakanlığımızın hasar tespitlerini tamlamalarına müteakip binalarına girmeleri konusunda bir kez daha uyarmak istiyorum. Ağır hasarlı yıkılma riski olan binalar olduğu düşüncesindeyiz. Mobil laboratuvarlarımız sahamızda gerek karot numunesi almak gerek demirden numune almak suretiyle dolananımla bir şekilde sahada tespitlerimizi yapmak hızlı bir şekilde tespitlerimin yapıp en kısa sürede bitireceğiz. Arama kurtarma faaliyetlerini çok hassas bir şekilde yürütmek zorundayız. Depremin olduğu andan itibaren şu ana kadar 100 vatandaşımızı sağ olarak kurtardık."

EŞYA YARDIMI YAPILACAK

Hasarlı binaların tespitlerinin yapılmasının ardından evlerinden eşyasını alamayacak vatandaşlara hem Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı hem de Türk Kızılay’ın eşya yardımı yapacağını belirten Kurum, şunları söyledi: "Girilme riski bulunan binalardaki eşyasını alamayan vatandaşlarımız için eşya yardımı yapılacak. Yine yıkılan veya yıkılma riski bulunan ağır hasarlı binalara ilişkin de Elazığ'da ve Malatya'da olduğu gibi taşınma yardımı, kira yardımı bütün vatandaşlarımıza yine valiliğimizin koordinasyonunda yapılacak. Toplu Konut İdaresi Başkanlığımız, kalıcı konutların yapımı için AFAD ile koordine halinde. Hem yerinde hem de rezerv alanlarda kalıcı konutların yapımına ilişkin süreci başlattılar. Bugün fiilen sahalarda zemin etüt çalışmalarını yapacağız, bilhassa enkaz kaldırma çalışması yürüttüğümüz alanlarda zeminle ilgili problemlerin olduğunun tespitini yaptık. Dolayısıyla zemin etütlerini bugün itibarıyla başlatıyoruz. Kalıcı konutların projelendirme çalışmaları da aynı şekilde eş zamanlı yapılacaktır.”

‘SORUŞTURMALAR YAPILIYOR’

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de "Cumhuriyet başsavcılıklarımız, acılarımız enkaz altındayken bu acılarımızı paylaşmak yerine provoke eden, nefret söyleminde bulunanlarla ilgili gerekli soruşturmaları yapmaktadır" diye belirtti. 

‘ELEKTRİK VE DOĞALGAZI KESİK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de deprem bölgesindeki elektrik ve doğalgaz kesintilerine ilişkin, "Dün depremle birlikte yaklaşık 74 bin 500 kişinin elektriği kesilmişti. Dün akşam saatleri itibariyle AFAD koordinasyonunda yeniden enerji vermeye başladık hızlıca. An itibariyle bin 600 abonenin elektriği kesik durumda, bunların da büyük bir kısmı Bayraklı'da. 400 civarında vatandaşın Seferihisar bölgesinde elektriği kesik. Bazı ağır ve orta hasarlı binaların tedbir amaçlı elektriğinin kesilmesi söz konusu. Yaklaşık 3 bin 500 abonemizin doğalgazı kesiktir. Doğalgaz konusunda daha tedbirli olmak durumundayız." açıklamasında bulundu.

'SORUNLARIN ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ'

İzmir Belediyesi Başkanı Mustafa Tunç Soyer ise, bölgede bulunan arama kurtarma ve yardım ekipleri ile koordineli bir şekilde çalışmanın önemine değinerek, “2 önemli konu var biri arama kurtarma diğeri de sokakta devam eden bir hayat var. Vatandaşlarımız geceyi sokakta geçirdi asıl büyük başlık bu. Yapılacak çok şey var. Bu organizasyon ve uyum ile hep birlikte sorunların üstesinden geleceğiz. Elimizden ne geliyorsa canla başla yapacağız” dedi.