Sanayi ve Teknoloji Başkanı Mustafa Varank, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Türkiye’de koronavirüsü aşısının hayvanlar üzerinde denenmeye başladığını açıkladı. Türkiye’de 13 firmanın tanı kiti ürettiğini belirten Varank, “Dünyanın birçok ülkesine ihracatını yapıyorlar. Bunların tamamı desteklediğimiz, bir çoğu Teknopark’ta faaliyet gösteren firmalar. Burada iyi bir durumdayız. Bizim desteklediğimiz şu anda hızlı sonuç verebilen bir hızlı tanı kitini, belki de dünyada ilk olacak şekilde Haziran ayı gibi prototipini üretmeyi planlıyoruz. Güzel bir netice alırsak, dünyaya da yeni bir inovatif ürünü çıkartma şansımız olacak” dedi.

AŞI VE İLAÇ ÇALIŞMALARI

Türkiye’ye virüs gelmeden çalışmaya başladıklarını ileri süren Varank, TÜBİTAK koordinasyonunda bir platform oluşturduklarını, bu platformda aşı ve ilaç çalışmalarına dair projeleri değerlendirmeye aldıklarını ifade ederek, “17 projeyi destekliyoruz, bunların 8’i aşı geliştirme projesi. Hem Hasan hocamız TÜBİTAK’ın başında birebir her gün belki görüşmeler yaparak, bu projeleri takip ediyorlar. Şu anda bunu ilk kez buradan söyleyeyim. Rekombinant aşıda, üç tane hocamız hayvan deneyleri aşamasına geldi. Hatta bir tanesi hayvan deneylerini başlattı” diye konuştu.

Türkiye’de günlük maske üretim kapasitesinin 40 milyon maskeyi aştığını dile getiren Varank, “Tabi bu bahsettiğimiz cerrahi maskeler. Bunun yanında penye, kumaş maskelerle ilgili de biliyorsunuz, Bilim Kurulu'nun bunların kullanılabilirliğiyle ilgili de görüşü vardı. Şu anda TSE ve tekstil federasyonları çok sıkı şekilde çalıştık. Birkaç gün içerisinde bez maskelerle ilgili standartlarla ilgili de bir açıklamamız olacak. Zaten günlük 40 milyon çok yüksek. Ama bunun yanında tek kullanımlık olmayan maskelerle ilgili standardı belirleyeceğiz. Temel şartları sağlayan, temel maskeyle ilgili tabi ki bir tavan fiyat ticaret bakanlığımız ilan edebilir” şeklinde konuştu. (MA)