Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, depremin vurduğu İzmir Bayraklı’da depremzedelerin çadırlarını ziyaret ederek, hasırlı binalarda incelemelerde bulundu. Manavkuyu’daki binalarda incelemelerde bulunan Bakan Kurum’a derdini anlatmak istersen, korumalar tarafından itildi. Yaşananları görüntülemek isteyen basın çalışanları da korumalar tarafından engellendi.  

Bakan korumaları tarafından itilen 65 yaşındaki Mevlüt Dikili, yaşananları Mezopotamya Ajansı’na (MA) anlattı. 

BAKAN: DEVLET SİZE BEDAVAMI VERSİN

2004’de emekli ikramiyesinin 4 katını vererek kooperatif aracığıyla bina aldığını söyleyen Dikili, Bakan Kurum ile arasındaki diyalogu şöyle aktardı: “Evlerimizin hasar tespitinin yapılmasını ve rapor tutulmasını istedim. ‘Biz oraya karışamayız’ dedi. Yaşadığımız mağduriyeti anlattım. Bakan evler için ‘Devlet size bedavamı versin?’ dedi. Bakanın vatandaşlarına daha şefkatli olmasını beklerdim. Şu an burada bin bina zarar görmüş. Bu binaları devlet yapamayacaksa, söyleyecek bir şey bulamıyorum. Bin tane bina yapamaz mı bir devlet vatandaşına. Bakan, yüzde 50’i biz karşılayacağız, yüzde 50’sini siz vereceksiniz. Emekliyim. Vergimi vermişim zaten. Emekli maaşıyla zaten geçinemiyorum. Dilenci gibi yaşıyorum. Ben nasıl ödeyeyim o parayı?”

‘YERE DÜŞECEKTİM’

Bu konuşmalardan sonra Kurum’un korumaları tarafından itildiğini dile getiren Dikili, “Neredeyse yere düşecektim. 65 yaşındaki bir yurttaşa bu yapılır mı? Sen kimden koruyorsun Bakanı? Ben depremzedeyim. Zede demek ezilen demek. Bu durumda bizi itmek ne demek. Bunu anlayamıyorum. Kemal Sunal’ın bir filminde diyor sen devletsin, sen büyüksün, sen her şeyi bilirsin, sana bırakıyorum. Evet, onlar büyük, onlar devlet, her şeyi onlara bırakıyorum. Zaten kimseden bir şey beklemiyorum. Çünkü Bakan’ın söylemlerinden sonra ümidim kalmadı” dedi.

DEPREM VERGİSİNİ NEDEN ÖDEDİM?

Yapılacak binaların yüzde 50’sinin devlet tarafından karşılanmasına dair Dikili, “Diyelim 300 bin TL tuttu. Nasıl 150 bin TL’yi ödeyeceğim. Bin TL’den taksit de yapsalar, zaten 150 ay yaşamayacağım. Benim çocuğuma mı kalsın binanın borcu. ‘Bedava mı vereyim’ diyor. Ben kimseden bedava beklemiyorum zaten. Vereceğini de umut etmiyorum. Dilenci değilim. Yıllarca deprem vergisi ödemişim. Bu vergilerle eğer buraya bin tane bina yapamayacaklarsa, ben niye deprem vergisi ödedim?” diye sordu.