Hazine ve Maliye Bakanı Bert Albayrak, resmi Instagram hesabından istifa ettiğini duyurdu. Ayrıca Albayrak'ın Twiiter hesabı da ulaşılamadı. 

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın damadı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın resmi hesabından istifa duyurusu yayınlandı. Instagram hesabından yapılan açıklamada, "Yaklaşık 5 yıldır sürdürdüğüm bakanlık görevime sağlık sorunlarım nedeniyle artık devam etmeme kararı aldım" denildi.

Açıklamada, "Yeni arkadaşlarımız, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde büyük ve güçlü Türkiye hedefine her zamankinden daha kararlı ve emin adımlarla devam edeceklerdir" ifadeleri kullanıldı. Açıklamanın sonunda, "Cenab-ı Allah bizleri Sırat-ı Müstakim'den ayırmasın, sonumuzu hayır eylesin" denildi. Albayrak'ın gönderisinin yoruma kapalı olarak yayınlanması dikkat çekti.

Albayrak’ın resmi İnstagram hesabından yaptığı istifa açıklaması şöyle: “Yaklaşık beş yıldır sürdürdüğüm bakanlık görevime sağlık sorunlarım nedeniyle artık devam edememe kararı aldım. Bundan sonraki süreçte artık zamanımı uzun yıllardır zorunluluktan ötürü ihmal ettiğim ve bana desteğini hiçbir zaman esirgemeyen annem, babam, eşim ve çocuklarıma ayıracağım. 

Çok büyük hedeflerle çıktığımız bu yolculukta gerçekleşecek olan bayrak değişimiyle yeni gelen arkadaşlarımız Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Büyük ve Güçlü Türkiye hedefine her zamankinden daha kararlı ve emin adımlarla devam edeceklerdir. 

Enerji’de olduğu gibi Ekonomi’de de ektiğimiz tohumlar çokta uzak olmayan bir gelecekte koca koca çınarlara dönüşerek ve ülkemizi tam bağımsızlık hedefine ulaştırdığına şahit olacağız inşaallah. Bundan en ufak bir şüphem yoktur. 

Bu 5 yıllık süre zarfında benimle bu zor ama kutsal yükü yüklenen tüm yakın mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Çokça hakkım geçmiştir haklarını helal etsinler. At izinin iti izine karıştığı, Hak ve batılı ayırt etmenin zorlaştığı böyle çetin bir zamanda bizlerin samimiyetine inanarak dua eden her bir vatandaşımızdan Rabbim razı olsun. 

Türkiye tarihindeki belkide en kritik dönemlerden sayılacak olan bu 5 yıllık süre zarfında ülkeme ve ümmete hizmet etmeyi bana nasip eden Rabbime sonsuz hamdolsun.

Gaybı, kalpleri ve hakiki niyetleri bilen mutlak güç sahibi Cenab-ı Allah bizleri Sırat-ı Müstakim’den ayırmasın.

Sonumuzu hayreylesin…"

AKP DOĞRULADI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifası, AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş tarafından doğrulandı. 

AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın sağlık sorunlarını gerekçe göstererek görevinden istifa etmesini doğruladı. AKP’li Muş, "Bakanımız Sayın Berat Albayrak çok zor bir süreçte görev üstlendi. Kendi ayakları üzerinde duran milli bir ekonomi için önemli adımlar attı. Özverili çalışmalarına bizzat şahidiz. Cumhurbaşkanımızın da tensipleriyle görevinin başında devam etmesini temenni ediyoruz” açıklaması yaptı. 

YANDAŞ MEDYA HABERİ 2 SAAT SONRA DUYURDU

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Instagram hesabından yapılan istifa duyurusu, hükümete yakın medya kuruluşları tarafından haberleştirilmedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın resmi Instagram hesabından saat 19.05 yapılan istifa açıklaması, bakanın Twitter hesabının kapanması, sosyal medyadan yapılan çelişkili paylaşımlar, resmi bir açıklama yapılmaması, siber saldırı iddiası gibi gerekçelerle medya kuruluşları tarafından hemen yayınlanmadı. Medya uzun bir süre bekledikten sonra istifayı paylaştı. Haberi ilk olarak Habertürk verdi.

İktidar medyasında haberi ilk duyuran Yeni Şafak İngilizce hesabı oldu, Türkiye hesabından paylaşım yapılmazken bir süre sonra İngilizce hesabından atılan tweet de silindi. Yeni Şafak'ın yanı sıra Sabah, Hürriyet, Takvim, NTV, CNN Türk, Milliyet gibi hükümete ve Bakan Albayrak'a yakın diğer medya kuruluşları da saat 21:15 itibariyle istifayı haber olarak vermezken, Cumhuriyet, Birgün, Sözcü gibi muhalif gazeteler ile yurtdışı kaynaklı Türkçe yayın yapan Euronews, DW Türkçe, BBC Türkçe, Sputnik gibi yayın kuruluşları ise haberi manşetten duyurdu.

REUTERS: TL ASYA BORSALARINDA DEĞER KAZANDI

Maliye Bakanlığından bir yetkili, Reuters haber ajansına istifa haberini doğruladı. Reuters "Bu haberin ardından Türk Lirası Asya borsalarında yüzde 1'den fazla değer kazandı " dedi.

ALBAYRAK DOLARI 4,6 LİRADAN ALDI,8,50 LİRADAN BIRAKTI

Albayrak'ın ekonomi yönetimi, ülkedeki ekonomik krizin derinleştiği ve ortaya konulan hedeflerin tutturulamadığı bir dönem olarak hafızalara kazındı. TL ocak ayından bu yana yüzde 42 değer kaybederken, dolardaki her 1 kuruşluk yükselme dış borcun 1 milyar 700 milyon lira artması demek.

Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve 10 Temmuz 2018 tarihinde getirilmişti. Albayrak bir önceki kabinede de Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı olarak görev yapmıştı.

Başkanlık sistemiyle birlikte 'ekonominin uçuşa' geçeceği ve 'ustalık dönemi vurgusu' öne çıkartılırken, ekonomi yönetiminin başına geçen Albayrak da hayli iddialı açıklamalar yaptı. Ancak Albayrak dönemi ekonomik krizin daha da derinleşmesiyle sonuçlandı.

HEDEFLER BİR BİR ŞAŞTI

9 Temmuz'da dolar 4,6 lira iken, Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirildiği ilk gün TL yüzde 3 değer kaybetti. Albayrak bakanlıktan istifa ederken ise dolar 8,5 liraya, euro 10 liraya, sterlin ise 11 liraya yükseldi. Çeyrek altın fiyatı 880 lirayı buldu.

'DOLARA BAKMIYORUM'

Bir televizyon kanalında, döviz kurundaki yükselişe ilişkin verdiği "Dolarla mı maaş alıyorsunuz? Dolar borcunuz var mı? Dolarla bir işiniz var mı?" yanıtı tepkilere neden oldu. Dolardaki artışın iğdene ipliğe her üründe zam anlamına geldiği hatırlatmaları yapılmak zorunda kalındı.

'DOLARLA UĞRAŞMIYORUZ, İSTESEK DÜŞÜRÜRÜZ!'

TL’nin dolar karşısında ocak ayından bu yana yaşadığı yüzde 42'lik değer kaybı için “Biz dolarla uğraşmıyoruz. İstesek düşürürüz. Faizi yükseltirseniz, döviz düşer. Ama bizim derdimiz bu değil” dedi.

MERKEZ BANKASI'NIN DÖVİZ REZERVLERİ ERİDİ

Merkez Bankası, dövize üstü örtülü müdahale için ocak ayından bu yana 100 milyar doların üzerinde rezervini bozdurdu. Resmi rezervlere göre dahi Merkez'in döviz rezervi 39 milyar dolar eridi. Swap (ödünç alınan para, takas) çıkarıldığında Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinin eksilere düştüğü hesapları yapıldı.

ENFLASYON HEDEFİ 1 AYDA ÇÖKTÜ

Bakanlığı döneminde 2019 ve 2020'de iki kez ekonomi programı açıkladı ancak enflasyon ne de cari açık ne de büyüme hedeflerine ulaşabildi. 29 Eylül'de açıkladığı Yeni Ekonomi Programı'nda yıl sonu için yüzde 10,5 enflasyon hedefi konuldu. Ancak henüz bir ay sonra enflasyon Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, yıl sonu enflasyonu için yüzde 12,1 öngörüsünde bulunuldu.

CARİ AÇIK HEDEFİ 8 AYDA AŞILDI

Albayrakın cari açık hedefi de yılın ilk 8 ayında aşıldı. Merkez Bankası verilerine göre yılın ilk 8 ayında 26 milyar 500 milyon dolar cari açık verildi. Oysa Albayrak'ın önüne koyduğu yıllık cari açık hedefi 24 milyar dolardı.

DIŞ BORÇ NASIL ÖDENECEK?

Döviz kurlarındaki hızlı yükseliş, dış borçların nasıl ödeneceğin sorusunu da beraberinde getirdi. Merkez Bankası verilerine göre Türkiye'nin kısa vadeli dış borc stoku, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,8 artarak ağustos itibariyle  132,8 milyar dolara yükseldi. Bu dönemde bankaların borcu 58,8 milyar dolara gelirken, özel sektörün borcu ise 84,5 milyar dolar oldu. Türkiye'nin toplam dış borcu ise 421 milyar dolar civarında. Bu da dolardaki her 1 kuruşluk artışın dış borcun 1 milyar 700 milyon lira artaması anlamına geliyor.