Amed Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli adına kentte bulunan Kırklar Dağı’na kurulmak istenen hatıra ormanı yaptıkları açıklamayla karşı çıktı. Platform tarafından Koşuyolu Parkı’ndaki İnsan Hakları Anıtı Önü’nde yapılan açıklamaya DBP, HDP, TİP, CHP ve Gelecek Partisi il örgütü yöneticileri de katılarak destek verdi.

Platform adına hazırlanan metni okuyan KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Candan, Kırklar Meclisi’ne ev sahipliği yapmış Kırklar Dağı’nın kutsal sayılıp, bu kent için özel bir anlamı olduğunu, fakat kent yönetimlerinde uygulanan tekçi yaklaşımların o kentin değerlerine, yönetimine, kültürüne ve bütünlüğüne zarar verdiğini söyledi. 

KARARIN TARAFI VE TAKİPÇİSİYİZ

Candan, “Her kentin bir karakteri vardır. Kentimizin karakteri tekçi değil; çoğulcu, ortaklaştırıcı ve bütünleyendir. Her kentin bir belleği olduğu gibi kentimizin de değerlerle örülmüş bir belleği vardır. Bizler, bu kentte yaşayan bireyler ve çalışma yürüten STK’ler olarak kentle ilgili alınacak her kararın hem tarafı hem de takipçisiyiz” dedi. 

‘HASSASİYETLER GÖRMEZDEN GELİNEMEZ’

Kentte önceki dönemlerde de verilen imar izinleri ile bazı bölgenin yapılaşmaya açılmasına tepki gösterdiklerini hatırlatan Candan,“Bugün de farklı bir tartışmayla kentin hassasiyetleri, değerleri yok sayılarak kentimizle ilgili daha ciddi sorunlar, ihtiyaçlar; ekonomik kriz, toplum sağılığını tehdit eden pandemi, kentin yapısal sorunları ve beklentiler ortada iken var olan sorunların etrafından dolanarak suni bir gündemle yaratılan, bu kentin bütününü ilgilendiren bir konuda hassasiyetler görmezden gelinemez. Kent için bu kadar büyük anlamı olan Kırklar Dağı’yla ilgili tartışmalara sebep olan kişiler ve kurumlar üzerinden yürütülen tartışmaları da doğru bulmuyoruz” ifadelerini kullandı.

İNKÂR SİYASETİ 

“Kürt kültürü, tarihi, dili, kimliği üzerinden inkâr siyaseti yapan kişi ve anlayışların bu kentteki emekleri, karşılıkları, kattıkları değer nedir?” diye soran Candan, sözlerine şöyle devam etti: “Kişiler ve kurumlar üzerinden yapılan tartışmaların hiçbir fayda sağlamayacağını görmek gerekir. Bu nedenle kentte yaşayan halkı da ilgilendiren, bu ve benzeri konularda kent bileşenleri, kurumlar ve ilgili tüm kesimlerin fikir, öneri ve mutabakatının sağlanarak, doğru zeminde yürütülmesini önemsiyoruz. Kırklar Dağı’na verilecek olan ismin kente bulunan kuruluşlara sorulması ve ortak akılla bir karara varılması gerekiyor.” 

'HALK ASLA KABUL ETMEYECEK' 

HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy da yaptığı konuşmada kent halkın iradesi dışında yapılacak olan hiçbir şeyi kabul etmeyeceğini ifade etti.

Atasoy, “Amed halkı, kendi tarihsel belleği ile yaşamaya devam edecektir. Devlet Bahçeli isminin bir apartmana dairesine verilmesine bile halk karşı çıkacaktır. Kürt halkına bu kadar kin ve nefret kusan bir ismin adının verilmesini asla kabul etmeyeceğiz. Kürt halkı için bedeller vermiş kişilerin isminin verilmesini istiyoruz. Kayyım politikasının bir sonucunu bir kez daha görüyoruz. Bu halk kendi iradesi dışında yapılacak bir şeyi asla kabul etmeyecektir” dedi. 

Açıklama, atılan “Faşizme geçit vermeyeceğiz”, “Amed faşizme mezar olacak” sloganları ve alkışlarla son buldu.