“Adil yargılama” talebiyle girdiği ölüm orucunun 214’üncü gününde Yargıtay 16. Daire’nin hakkında tahliye kararı verdiği avukat Aytaç Ünsal, gözetim altında tutulduğu Küçükçekmece’deki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden dün gece taburcu edildi.

Av. Ünsal taburcu olmasının ardından Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuştu. 

Şu an avukatlığa başladığı Halkın Hukuk Bürosu’nda olduğunu söyleyen Ünsal, duygularını “Hastane ve cezaevi tecrit hücrelerinden sonra halkım ve avukat arkadaşlarımla buluştum. Evimdeyim. Bunun için çok mutluyum” sözleriyle dile  getirdi.

‘ÖZGÜRLÜĞÜMÜ DİRENİŞİMİZE BORÇLUYUM’

“Özgürlüğümü direnişimize borçluyum” diyen Ünsal, şöyle devam etti: “İnsanların bizler için nasıl mücadele ettiklerini biliyorum. Günlerce hastane önünde beklediler, gözaltına alınarak birçok bedel ödediler. En önemlisi Ebru Timtik’in canı bedeliyle ödedi. Ve bu bedeller sayesinde bugün bu hukuksuzluğu kısmen de olsa aştık. Bu yüzden çok mutluyum.” 

HALKIMIZ YARGI MEKANİZMASI ALTINDA EZİLMEK İSTENDİ

Yıllardır ülkede toplumsal muhalefetin sindirildiğine dikkati çeken Ünsal, “Halkımızın nasıl bir yargı mekanizması altında ezildiğini hep birlikte görüyoruz. Baskıyla, terörle, şiddetle, tehditle bu baskı kabul ettirilmeye çalışıldı. Biz buna karşı Anadolu topraklarında dört bir yanında adalet çığlığı olduğunu gösterdik. Halkın dört bir yanda adalete ne kadar aç, adalet için ne kadar etkili mücadele edebileceğini gösterdik. Bundan sonraki süreçte hem adil yargılama hakkı için hem de adalet mücadelesi için bu mücadelenin sürekli mücadele haline gelmesi gerekiyor” mesajı verdi.

‘AMACINA ULAŞMIŞ OLACAK’

Ülkedeki adaletsizlik hali üzerinde de duran Ünsal, şöyle devam etti: “Bu sorunun çözüm yöntemi ölüm orucu değil. Biz bunu başka bir yöntem kalmadığı için yaptık. Artık yıllardık basın açıklaması yapılamıyordu, yürüyüşler yapılamıyordu. Yıllardır tek bir çevreden ses çıkmamaya başlamıştı. O yüzden hukuksuzluğa mahkum edilmek isteniyorduk. Biz bu ana karşı zorunda kaldığımız için ölüm orucuna başlamıştık. Bugün geldiğimiz aşama da adil yargılama hakkımız sahiplendiğinde zaten ölüm orucu eylemi bu anlamda bizim açımızda da amacına ulaşmış olacak.”

‘AÇ KALMAKLA DÜNYA YERİNDEN OYNAYABİLİR’

Hastaneden tekerlekli sandalye ile çıkarken sarf ettiği “Biz kazanacağız” sözlerini sorduğumuz Ünsal, soruya “Bunu söylerken avukatları kastettim. Onu söylerken Anadolu halklarını kastettim. Türküyle Kürdüyle yoksul ezilmiş yıllardır cehennem koşullarında yaşatılmak istenen halkımızı kastettim. Bütün bunlara rağmen halkın ne kadar güçlü olduğunu görüyoruz. Sadece aç kalmakla dünya yerinden oynayabiliyor. Sadece halkın aç kalmasıyla egemenlerin rüyaları kabusa dönebiliyor. Bu gücü hissetmemiz gerekiyor. Ne kadar saldırılırlarsa saldırsınlar, ne kadar baskı kurarlarsa kursunlar mutlaka halk kazanacaktır. Buna bütün yüreğimle inanıyorum. Bu inancımı dile getirdim. Bu halk nezdinde karşılık bulduğunu düşünüyorum” yanıtı verdi.

MA / Naci Kaya