Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Babga (Dedeler) köyünde 1990’lı yıllarda devletin baskısından dolayı ilçe merkezine göç eden Ormanlı ailesi, burada da baskı, gözaltı ve tutuklamalara maruz kaldı. 16 kişilik Ormanlı ailesinin çocukları Ali (20), Sabri (16), Hizni (16), Şivan (15), Cemal (11) ve eşi Nahide Ormanlı (55), farklı tarihlerde tutuklanıp cezaevine konuldu. Aynı aileden 6 kişi farklı gerekçelerle aynı dönemlerde cezaevinde kalırken, her biri farklı bir cezaevine konuldu. Tekirdağ, Siirt, Mardin ve İzmir’de bulunan cezaevlerinde tutulan aile bireylerinin görüşüne gitmek ayrı bir sorunken, bir süre sonra anne Nahide Ormanlı da tutuklandı. Ailenin en küçük çocuklarından Cemal 11 yaşında 11 ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilirken, Şivan 1, Ali 3, Hizni 7 yıl, Sabri 10 yıl ve anne Ormanlı 1 yıl cezaevinde kalır. 

Ormanlı ailesinin bireyleri ve anne 2018 yıllının sonlarına doğru cezaevinden bir bir çıkarken, bu kez de 71 yaşında ki baba Necmettin Ormanlı, “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” iddiasıyla tutuklandı. 4 yıldır cezaevinde olan Ormanlı’ya, verilen 6 yıl 3 aylık hapis cezası onandı.

DURUMU KÖTÜLEŞİYOR

Yaşanan baskılardan dolayı dört çocuğunun dağın yolunu tuttuğunu dile getiren anne Ormanlı, 5 çocuğunun farklı ülke ve kentlere göç etmek zorunda kaldığını söyledi. Duyarlılık çağrısında bulunan anne Ormanlı, hasta tutuklu eşinin bir an önce serbest bırakılmasını talep etti. Anne Ormanlı, eşinin 30 Ekim 2021’de kaldığı Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’nden Eskişehir T Tipi Kapalı Cezaevi’ne isteği dışında sevk edildiğini belirterek, “Necmettin ileri derecede yüksek tansiyon, şeker, astım, bronşit ve kalp hastasıdır. Yine kemik erimesine bağlı olarak yürüme güçlüğü çekiyor ve bacağına platin takılmış. Durumu da gün geçtikçe kötüleşiyor” dedi.  

CEZAEVİ KOŞULLARINDA YAŞAYAMAZ

Eşinin tutuklanmadan önce kaza geçirdiğini ifade eden Ormanlı, çok ciddi hastalıklarının olduğu hatırlattı. Eşinin nefes almakta güçlük çektiğini vurgulayan Ormanlı, “Doktora götürüldüğünde hücrede tutuyorlar. Zaten Eskişehir’e sevk edildiğinden beri hücrede tutuluyor. Sevk edildiğinde beri birkaç gün önce yeni konuşabildik. Konuştuğumuz zaman da öksürmekten konuşamıyor. Derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Cezaevinde onlarca hasta tutuklu var ve hepsinin bırakılmasını talep ediyoruz. Yaşlı ve hiçbir suçu yok, cezaevi koşullarında yaşayamaz” diye konuştu. 

BİR AYLIK TELEFON GÖRÜŞ YASAĞI

Ormanlı, devamla şunları söyledi: “Necmettin hastadır, bırakılması gerekir. Cezaevinde ki yemekler iyi olmadığı için ve hasta olduğu için yiyemiyor. İftira atıp tutukladılar. Şırnak’ta olduğu zaman görüşüne gidiyorduk. Ama şimdi Eskişehir’e sürgün edilmiş. Orası da uzak olduğu için görüşüne de gidemiyoruz. En son konuşmamızda bir aylık telefon görüş yasağının getirildiğini söyledi. Bu süre içerisinde durumundan nasıl haberdar olacağız hiç bilmiyoruz.” 

MA / Zeynep Durgut