Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, üçüncü kez cumhurbaşkanlığına aday olup-olamayacağı tartışması Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşındı.

Liberal Demokrat Parti (LDP), Erdoğan’ın üçüncü kez cumhurbaşkanlığına aday olup olamayacağını AYM’ye yazılı olarak sordu.

Cumhuriyet’in haberine göre, LDP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Kulaksız’ın AYM’den görüş istediği yazıda, “bir kimsenin en fazla iki kez cumhurbaşkanı seçilebileceği” yönündeki anayasa hükmüne işaret edildi.

YSK GÖRÜŞ BİLDİRMEMİŞTİ 

Başvuruyu 16 Haziran’da görüşen YSK, oybirliğiyle “YSK’nin görevleri arasında bulunmayan bir konuda görüş bildirilmesine yer olmadığı” kararını verdi.

Kulaksız, YSK’ya yeniden yaptığı başvuruda, “Yanıt, anayasa maddeleri açık olduğu halde hukukun siyasallaştırılarak tartışma ortamının oluşmasına neden olmuştur” denildi.

Kulaksız, ardından Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurarak “üçüncü kez adaylık” konusunda görüş bildirilmesini istedi.

AKP isimler, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Erdoğan’ın adaylığıyla ilgili herhangi bir sorun olmadığını iddia ederken; Anayasa’daki” bir kişi en fazla iki kez cumhurbaşkanı seçilir” maddesine dikkat çeken muhalif hukukçular ise Erdoğan’ın “aday olamayacağını” savunuyor.