Vekilliği düşürülen Halkların Demokratik Parti’li (HDP) Ömer Faruk Gergerlioğlu, vekilliğinin düşürülme kararına karşı, “İfade özgürlüğünü hakkı ve dokunulmazlık hakkı kazanan bir milletvekili hakkında yargılamaya devam edilmesinin de seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkını ihlal ettiği” gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurmuştu. Başvuru 9 Haziran’da AYM Genel Kurulu’na gönderilmişti. 

AYM, Gergerlioğlu’nun bireysel başvurusunu sonuçlandırdı. AYM, Gergerlioğlu’nun "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı"nın ihlal edildiğine karar verdi. Gergerlioğlu’nun avukatı Bişar Alınak twitter üzerinden yaptığı açıklamada, AYM kararının tebliğ edildiğini duyurdu. Alınak’ın paylaşımı şu şekilde: “AYM’nin kararı tebliğ edildi. Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi ek karar ile infaz durdurma kararı verdi. Şimdilik geçmiş olsun sevgili hocam.”

AYM İNFAZIN DURDURULMASINI İSTEDİ

Kocaeli 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen kararda, AYM’nin 1 Temmuz’da verdiği kararında, “Anayasanın 67. Maddesinde güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine, Anayasanın 26. Maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine ve kararın bir örneğinin seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile ifade özgürlüğünün ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için başvurucunun yeniden yargılanmasına başlanması, mahkûmiyet hükmünün infazının durdurulması ile yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi şeklindeki işlemlerin yerine getirilmesi için mahkemeye gönderilmesine karar verdiği” belirtildi.

İNFAZ DURDURMA KARARI

AYM kararını inceleyen mahkeme, infazın durdurulması talebinin kabulüne karar verdi. Mahkeme kararında şunlara yer verdi: “İnfazın durdurulmasına, infaz evraklarının Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığından bila infaz iadesinin istenilmesine, kararın bir örneğinin talepte bulunan hükümlü müdafi Av. Cahit ÇİFTÇİ'ye tebliğine, dair dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda kararın öğrenilmesinden itibaren 7 gün içerisinde Kocaeli 3. Ağır Ceza Mahkemesine itirazı kabil olmak üzere oybirliği ile karar verildi.”

Mahkeme kararına ilişkin konuşan Gergerlioğlu’nun avukatı Alınak, “Gergerlioğlu’nun bu karardan sonra hemen tahliye olması geriyor” dedi.

Tahliye kararı Sincan Kapalı Cezaevi’ne tebliğ edilirken,  Gergerlioğlu’nun önümüzdeki saatlerde tahliye olması bekleniyor.(Ankara/MA)