CHP’nin önceki dönem milletvekili Eren Erdem hakkında Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını açıkladı. Mahkeme, Erdem’in hak ihlaline maruz kaldığına karar verdi.

Eren Erdem avukatı Onur Cingil’e birlikte Anayasa Mahkemesi’ne Silivri Cezaevi’nde bulunduğu dönemde yaşadığı hak ihlalleriyle ilgili başvuruda bulunmuştu. AYM, Erdem’in kötü muameleye maruz kaldığına ilişkin başvurusunu kabul edilemez buldu. Adil yargılama hakkının ihlali iddiasını ise başvuru yollarının tüketilmemiş olmasından ötürü kabul etmedi.

Din ve vicdan özgürlüğü ile eşitlik ilkesinin de ihlal edilmediğini savunan mahkeme, cezaevinde bulunduğu sürede Erdem’in daktilo talebini de süre aşımı nedeniyle kabul edilemez buldu. Ayrıca mahkeme Erdem’in mahkumiyet kararı nedeniyle başvurduğu, “ifade özgürlüğüm ihlal edildi” başvurusunu da reddetti.

Anayasa Mahkemesi, Erdem’in tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddiayı kabul etti. Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar veren mahkeme Erdem’e 30 bin lira tazminat verilmesine hükmetti.