Türkiye’de koronavirüs (Kovid-19) vakalarında her geçen gün artış yaşanıyor. Aydın'da Sağlık çalışanlarının ortaya koyduğu veriler de durumun nasıl kritik boyuta ulaştığını ortaya koyuyor. Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Aydın Şubesi Eşbaşkanı Öznur Özağaç, kentte ilişkin Kasım ayına dair verileri derlediklerini ifade etti. Buna göre, bir ayda 400 sağlık emekçisi koronaya yakalandı, yoğun bakım servislerinde ise doluluk oranı yüzde 70'e ulaştı. 

KISITLAMALAR YETERSİZ

Koronavirüsün Türkiye'de artan bir ivmeyle devam ettiğini vurgulayan Özağaç, salgını önlemeye dönük geliştirilen kısıtlamaların yetersiz olduğunu söyledi. Özağaç, “Sağlık çalışanlarının sayıca yetersizliğinin yanı sıra fazla mesai, izin, istifa ve emeklilik haklarının iptal edilmesi sağlık çalışanlarını tüketti. Aydın'da Eylül ayı itibariyle vakalar hiç azalmadı, giderek arttı. Vaka artışlarıyla beraber Sağlık Bakanlığının izin, istifa ve emeklilik haklarını iptal edilmesi kararları doğru değildir. Zaten az sayıda olan sağlık çalışanlarının bu kararlarla daha fazla mesai yapmasına daha fazla emek harcamasına neden oldu.  Şuanda sağlık çalışanlarının çoğu tükenmişlik sendromu yaşıyor” dedi.  

HASTA OLAN DA İŞE ÇAĞRILIYOR

Durumu ağır olmayan hastaların evde karantina altında tedavi gördüklerini hatırlatan Özağaç, şunları söyledi: “Evde tedavi gören hastaların durumuna ilişkin Aile Sağlık Merkezleri ve Filyasyon ekiplerin tarafından durumları takip ediliyor. Vakalar arttığı için sağlık çalışanları bu konuda sayısı yetersiz kalıyor. Bu süreçte Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen arkadaşlarımızın biran önce işlerinin başına dönmesi gerekir. Sağlık çalışanları eksikliği nedeniyle bazı kurumlar, testi pozitif çıkan bir sağlık çalışanını 7'nci gününde çağırabiliyor. Semptom devam etsin veya etmesin ikinci teste bakılmaksızın 10’uncu gün işe tekrar başlanıyor. Bu durum kurumlara göre değişiyor ve bu da bulaş riskini daha fazla artırıyor” ifadesinde bulundu. 

 İzmir’de yaşanan depremden kaynaklı kent merkezinde bulunan Atatürk Devlet Hastanesi polikliniğinin kullanılamaz hale geldiğini de sözlerine ekleyen Özağaç, orada görev yapan sağlık çalışanlarının diğer binalara taşınarak iç içe çalışmak zorunda kaldığını dile getirdi. 

ÇALIŞMA SAATLERİ DÜZELTİLSİN 

Kasım ayı içerisinde sadece Atatürk Devlet Hastanesi'nde 120 ile 130 arasında sağlık çalışanlarının koronavirüs testinin pozitif olduğunu tespit ettiklerine dikkati çeken Özağaç,  “Bu ne demek günde 4-5 sağlık çalışanı koronavirüse yakalanıyor. Birçok hastanemizde hala çalışmaya uygun Kovid-19 servisleri yok" diye belirtti. 

Mart ayından bu yana sağlık emekçilerinin yaşadıkları sorunları aktardıklarını ifade eden Özağaç, bu duruma ilişkin İl Sağlık Müdürlüğü ile görüşme talebinde bulunduklarını ancak 30 Kasım'da gerçekleştiğini aktardı.  Özağaç, görüşmede ilettikleri taleplerini söyle sıraladı: "Sağlık çalışanlarının çalışma saatlerinin düzeltilmesini, kronik hastalıkların hala filyasyon, acil ve kovid servislerinde çalıştığın bunların  geri planda tutulmalarını ya da idari izinli sayılmalarını istedik.”  

Özağaç, taleplerini dinleyen yetkililerin sorunların çözümüne ilişkin bir görüş belirtmediğini ifade etti. 

Mezopotamya Ajansı / Esra Solin Dal