DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırıları karşısında 6-8 Ekim 2014’te gerçekleştirilen eylemler gerekçe gösterilerek aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları ve HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 21’i tutuklu 108 ismin hakkında açılan Kobanê Davası’nın 7’nci duruşması, 2’nci gününde Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görüldü.

Duruşmaya HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm, Fatma Kurtulan, Murat Çepni, Hüseyin Kaçmaz, Rıdvan Turan katılırken, mahkeme heyetinin salondaki yerini almaması sebebiyle 5 saat boyunca dışarıda bekletilen HDP Ankara İl Örgütü yönetici ve üyeleri de duruşmaya izleyici olarak katıldı.

MAZERETLER OKUNDU

Mahkeme heyeti, dosyaya eklenen evrakları ve duruşmaya katılmayan siyasetçilerin mazeret dilekçelerini okudu. Siyasetçilerin, dilekçelerinde avukatların duruşmaya katılmamasını mazeret gösterdiği belirten mahkeme, dilekçelerde duruşma periyodunun değiştirilmesinin talep edildiğini kaydetti. Avukatlarının 2 haftalık duruşma periyodunun değiştirilmesi talebi de dosyaya eklendi.

SAVCIDAN RET TALEBİ

Mazeret dilekçelerine dair mütalaa sunan iddia makamı, sağlık gerekçesi sunulan mazeretlerin kabulüne, bunların dışında kalan mazeretlerin ise reddine yönelik karar verilmesini talep etti.

DURUŞMA PERİYODU DEĞİŞMEDİ

Mahkeme başkanı, Ali Ürküt, Gültan Kışanak ve Bircan Yorulmaz dışındaki tutuklu sanıkların duruşmaya katılmaması, dava tutanaklarının müvekkillere tebliğ edilmesi, cezaevindeki odalara bilgisayar koyulması yönündeki talepleri reddetti. Mahkeme başkanı, Av. Cihan Aydın’ın reddi hakim talebinin bir üst mahkemeye taşınması gerektiğini belirtmesi sonucunda itirazın Ankara 23’ncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi. 

Duruşmaların “2 hafta duruşma, bir hafta ara” şeklindeki periyotlarla devamına karar veren mahkeme, duruşmaya bir günlük ara verdi.

Duruşmanın 3’üncü oturumu 2 Aralık’ta görülecek.