30 Nisan tarihinde Londra’da düzenlenmesi planlanan ödül töreni, tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 pandemisi sebebiyle 16 Nisan Çarşamba günü Londra saati ile 10.00’da dijital olarak Index on Censorship Twitter hesabı üzerinden düzenlendi. Ödül töreni yazar ve komedyen Timandra Harkness’ın oturma odasından yaptığı bir tanıtım konuşmasıyla başladı. Her kategoride kazananlar gün içinde Index’in sosyal medya platformlarında duyuruldu.

Ok’un ödüle layık görülmesine gerekçe olarak Türkiye’de yargı yoluyla hedef alınan gazeteci, aktivist ve akademisyenlere sunduğu hukuki destek vurgulandı. Index’e göre “Ok’un çalışmaları, Türkiye’de ifadeleri nedeniyle tutuklu pek çok gazeteci ve yazarın özgürlüklerine kavuşmalarında etkili oldu.” Index on Censorship, Ok’un Türkiye’deki basın kartı uygulamasının öngördüğü akreditasyon sistemindeki eşitsizliğe karşı hukuki mücadele başlatan ilk avukat olduğunu da hatırlattı.

“Türkiye’de ifade özgürlüğü mücadelesi için bir kazanım”

Bir video aracılığı ile ödülü kabul eden Veysel Ok, konuşmasında şu ifadeleri kullandı, “Aslında sadece benim ya da MLSA’nın yaptığı iş değil, Türkiye’de insan hakları mücadelesi veren ve bu sebeple de hayatı sürekli risk altında olan herkes için insan hakları mücadelesi çok önemli. Ben 12 yıldır gazetecilerin, yazarların ve yurttaşların ifade özgürlükleri için mücadele ediyorum. Son üç yıldır da eş direktörü olduğum Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği üzerinden bu mücadeleyi veriyoruz. Cezaevinde olan ve hukuki hizmete ulaşamayan, seslerini duyuramayan gazeteciler ile aktivistlere hukuki destek veriyoruz. Onları yalnız bırakmıyoruz. Özgürlükleri için emek veriyoruz. Onlarca gazeteciyi savunuyoruz. Türkiye’de habere ve bilgiye erişim için çaba sarf ediyoruz; zaman zaman başarı da elde ediyoruz. Yaptığım iş ve MLSA bu yüzden çok önemli. Bu ödül, Türkiye’de ifade özgürlüğü mücadelesi için bir kazanım. Bu ödül ile de çalışmalarımızın uluslararası kamuoyunda destek bulduğunu, farkındalık yaratığını görüyoruz. Bu bize büyük bir gurur ve mutluluk veriyor. Bu ödülün bize verdiği imkanlarla çalışmalarımızı daha fazla duyurabilecek ve daha fazla insana destek sunma şansı yakalayacağız. Beni bu ödüle değer gördüğünüz için tekrar teşekkür ederim. Saygılarımı sunuyorum.”

Index ayrıca avukat Veysel Ok’un Türk yargısının bağımsız olmadığına dair bir eleştirisi nedeniyle 5 ay hapis cezası aldığını hatırlatarak kendisinin bu dönemde yakın gözetim ve yargısal tacize maruz kaldığını belirtti. 

2019 savunuculuk ödülünü karikatüristlere yönelik hak ihlalleri ve tehditler ile ilgili savunmanlık çalışmaları yürüten Uluslararası Karikatürist Hakları Ağı (CRNI) kazanmıştı.