Selahattin Demirtaş'ın avukatı Ramazan Demir, ARTI TV'de Veysel Ok'un sunduğu İnsan Hakları Ajabndası programına konuk oldu.Programda, "AİHM kararı sonrası neler olacak?", "AİHM kararı uygulanmadığı takdirde AB'nin yaptırımları olacak mı?", "AKP iktidarı AİHM kararına neden direniyor?", "Selahattin Demirtaş siyasi rehine mi?" gibi sorulara yanıt arandı. 

'TÜRKİYE'YLE İLGİLİ BUNU SÖYLEYEN İLK BÜYÜK DAİRE KARARI'

Avukat Demir, AİHM kararının neden çok önemli olduğunu şöyle anlattı:"Tabii öncelikle kararın siyasi bir seçilmiş olarak sayın Selahattin Demirtaş'la ilgili verilmiş bir karar olsa da bütün hukuk sistemini, ifade özgürlüğü davalarını ilgilendiren ve etkileyecek bir karar. Neden? Bugüne kadar, özellikle son 5 yılda Türkiye'de yargının hem çürümüş halini hem altının oyulmuş olmasını, siyasi müdahalelerle şekillendirilen davaları, özellikle siyasi davaların hepsiyle ilgili bir şey söyleyen bir dava. Selattin Demirtaş'ın tutukluluğu ya da dieğer seçilmişlerin tutukluluğunu değil, bir bütünen yargının politizasyonu ve siyasal müdahalelerle insanların özgürlünden ne şekilde mahrum bırakıldığını anlattığı için çok önemli. Bunu söyleyen ilk büyük daire kararı Türkiye'yle ilgili.

"Büyük daire olmasının önemi tek başına bu siyasi müdahale ile tutukluluk devam ettirilmiş ya da başlatılmıştır değil, önce isterseniz kararın içeriğini bir konuşalım. Çözüm sürecinin akamete uğramasından sonra HDP'nin başarısından sonra değiştirilen dokunulmazlıklar, meclise gönderilen fezlekeler ve  HDP'li seçilmişlerin meclis dışına itilmesinin hepsini içeren bir karar. AİHM'in 2018 kararında ihlal kararını buraya kadar geriletmemişti." 

'TAHLİYE DIŞINDA HİÇBİR SEÇENEKLERİ YOK'

Avukar Demir, AİHM kararının uygulanmasından başka şans olmadığını söyledi:"Ben bunu tekrar vurgulamak istiyorum, tahliye dışında hiçbir seçenekleri yok. Halihazırda yargılandığı ve tutuklu olduğu dosyaların hepsinden beraat etmesi gerekiyor. Çünkü AİHM delilleri çürüttü, sizin tutuklama dayanağı yaptığınız bütün deliller çürüdü. Tutuklama bir delille yapılır, o deliler çürüdü artık. Hukukta artık bir karşılığı kalmadı. Şimdi bunu yapmazsa (tahliye) ne olur? Bir kere bundan sonra aleyhe yapacakları her hareket her hamle, kararı uygulanmadığı anlamına gelir. Çünkü bu kararın temsil ettiği idealleri gerçekleştirmesi Demirtaş'ı özgürlüğüne kavuşturması tamamen beraat ettirmesini bağlı.

'DEMİRTAŞ'I SUÇLADIKLARI ŞEYİ ŞU AN KENDİLERİ YAPIYOR'

"Türkiye ile ilgili Avrupa'da AİHM’de her gün 5-10 tane ihlal kararı çıkıyor. Türkiye hepsini yerine getiriyor. Bugüne kadar uygulamadığı bir Kıbrıslı Rumlar tazminat meselesi var. Yani bunların böyle 'bizi bağlamaz' demesi bir sistem krizidir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin sorunudur, bir devletin kendisini tanımlayan, kendisini var eden anayasa hükmünü tanımaması anlamına gelir bu suçtur. Hani Demirtaş'ı 'kanunlara uymamaya tahrik' diye suçluyorlar ya, bunu şu an kendileri yapıyor."