Adil Yargılanma talebiyle 200 günü aşkın süre ölüm orucunda kalan Avukat Aytaç Ünsal’ın Sarıyer ilçesine bağlı Küçükarmutlu Mahallesinde bulunan ve tedavi gördüğü ev sabaha karşı polisler tarafından basıldı. Baskınlar kapsamında mahallede bulunan Cemevi ve Yaşlıların kullandığı vefa evininde bulunduğu 30 farklı adrese baskınlar yapıldığı belirtildi. 

EVİN KAPILARI KIRILDI

Baskınlar esnasında Aytaç’ın tedavi gördüğü evin kapıları koçbaşı ile kırılarak onlarca polis içeri girerken, ev dağıtıldı. Evde Ünsal ve refakatçisi bulunduğu öğrenilirken, burada gözaltı olmadığı belirtildi. Cemevine yapılan baskında ise içerde bulunan 5 kişinin gözaltına alındığı bilgisine ulaşılırken, gözaltı sayısının artabileceği belirtildi. 

ÜNSAL’A SİLAH DOĞRULTULDU

Konuya ilişkin ulaştığımız Aytaç Ünsal ise yaşananlarını zorbalık olarak tanımladı. Sabaha karşı hiçbir uyarı yapılmadan kapıların kırıldığını anlatan Ünsal, Özel Harekat Polisleri bir anda eve doluştu. Ben daha ne olduğunu anlamadan uzun namlulu silahlar üzerime doğrultuldu ve ellerimi havaya kaldırmamı istediler. Bende ‘siz ne yapıyorsunuz, ben hastayım ve tedavi görüyorum bu şekilde eve giremezsiniz’ dedim polis amiri de ‘sizin hasta olduğunuzu biliyoruz. Lütfen maskenizi takın’ yanıtını verdi. Bunun üzerine arama kararlarını istedim. Arama kararını gösterdiler. Kararda şüpheli kişilerin ola bileceği gerekçesi ile 30 adres hakkında arama kararı olduğunu gördüm. Ancak polis mahalleye baskın yapmışken kaldığım evi de aradan çıksın diye baskın yaptı. Üstün körü bir aramadan sonra evi dağıtarak çıkıp gittiler” dedi. 

REFORM DEĞİL DEVLET TERÖRÜ

Konuya ilişkin sosyal medya hesapları üzerinden açıklama yapan Halkın Hukuk Bürosu (HHB) “Faşizmin yargı reformu daha çok devlet terörü. Av. Aytaç Ünsal’ın tedavisinin yapıldığı Küçükarmutlu daki ev polis tarafından basıldı. Onlarca polis tarafından eşyaları dağıtıldı. Aytaç’ın sağlığı tehdit edildi. Devlet terörüne boyun eğmeyeceğiz” ifadeleri kullanıldı. 

NE OLMUŞTU?

5 Şubat 2020’de ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın da aralarında bulunduğu bazı avukatlar açlık grevine başladı. Timtik ve Ünsal, 5 Nisan’da açlık grevini ölüm orucuna çevirdi. Timtik, 27 Ağustos 2020 tarihinde ölüm orucunda hayatını kaybetti. Ünsal ise 4 Eylül’de tahliye edilmesinin ardından ölüm orucuna son verdi.