Bir milyonu aşkın üyesi bulunan Unite the Union Genel Sekreteri Tony Burke ile ASLEF Genel Sekreteri Mick Whelan, Sinn Féin Milletvekili Michelle Gildernew, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Üyesi Andrej Hunko ve İsviçre Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyesi Rémy Pagani, Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) açılan kapatılma davasına ilişkin Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuştu. 

'MUHALEFETİ YOK ETMEYE ÇALIŞIYOR'

HDP’ye açılan kapatılma davasının demokrasiye yönelik saldırıların bir parçası olduğunun altını çizen Tony Burke, "AKP -MHP hükümeti, tüm muhalefeti yok etmeye ve kendi rejimine uydurmaya çalışıyor. Unite the Union olarak, Türkiye'deki tüm sendikalarla ve HDP'li yoldaşlarımızla dayanışma içindeyiz. Türkiye demokrasisine yapılan bu saldırılara karşı muhalefet etmeyi sürdüreceğiz” dedi.

BRİTANYA VE AB’NİN SESSİZLİĞİ 

Britanya hükümeti ve Avrupa Birliği’nin de bu saldırılara sert bir yanıt vermesini gerektiğini belirten Burke, “Türkiye ile tek bir ticaret anlaşması dahi imzalanmamalıdır. İngiltere, insan hakları ve işçi haklarını korumayan hiçbir ülke ile ticaret anlaşmaları yapmamalıdır" diye konuştu. Türkiye’de yargının bağımsız olmadığa dikkati çeken Burke, yargının iktidardan aldığı talimatla muhalif milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırarak tutuklanmasını sağladığını ifade etti. Burke, iktidarın kendi vatandaşına savaş açtığına da sözlerine ekledi. 

EYLEM PLANI OYUNU

Lokomotif Mühendisleri ve İtfaiyeciler Sendikası (ASLEF) Genel Sekreteri Mick Whelan, HDP’nin Brüksel merkezli Avrupa Sosyalistler Partisi'nin ortak üyesi olduğunu hatırlatarak, “HDP, PKK ve Recep Tayyip Erdoğan yönetimindeki AKP iktidarı arasındaki barış görüşmelerinde aktif olarak yer almıştır. HDP, kilit şehirlerini yerel seçimlerde kaybeden ve pandemiyle birlikte muazzam ekonomik sorunlarla karşı karşıya olan AKP hükümetinin acımasız ve maruz görülemez saldırı altındadır" diye belirtti. 

Kapatma davasından kısa süre önce İnsan Hakları Eylem Planı’nın açıklanmasını anımsatan Whelan, "Bu eylem planı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'deki insan haklarını baskılamak ve partisinin iktidardaki konumunu sağlamlaştırmak için tasarlanmış bir oyundur" değerlendirmesinde bulundu. 

PROTESTO ÇAĞRISI 

“AKP, ülkesindeki Kürtlere ve azınlıklara karşı vahşi bir savaş başlattı” diyen Whelan, özgür, demokratik ve çoğulcu siyasete inanan herkesin buna karşı ses çıkarması gerektiğini ifade etti. Whelan, "İşte bu yüzden İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab'ı doğru olanı yapmaya ve Türk Büyükelçisine ve onun aracılığıyla Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni protesto etmeye çağırıyoruz" dedi.

HDP İLE TAM DAYANIŞMA

AKPM Üyesi Andrej Hunko de Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun dokunulmazlığının kaldırılması ve HDP’nin kapatılmaya çalışılmasının Türkiye'deki uzun bir siyasi baskı hattının geldiği son nokta olduğunu dile getirdi. Yaşananları kınayan Hunko, şunları söyledi: “Gergerlioğlu ve HDP ile tam dayanışmamı ifade etmek istiyorum.  Avrupa Birliğini ve Alman hükümetini, Erdoğan hükümetine desteğini sona erdirmeye ve Türkiye'deki muhalif seslere yönelik devam eden baskıyı en güçlü şekilde kınamaya çağırıyorum.” 

DAYANIŞMA MESAJI 

İsviçre Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyesi Rémy Pagani, “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın diktatörlük rejimiyle muhaliflere yönelik baskıları bizi öfkelendiriyor. Geçmişte hep yaptığım gibi HDP’yi destekliyorum ve geçmiş, şimdiki ve gelecekteki mücadelelerinde dayanışma içinde duruyorum” ifadelerini kullandı. 

‘SALDIRGANLIK İFŞA EDİLMELİ'

Sinn Féin Milletvekili Michelle Gildernew ise uluslararası toplumun HDP'yi kapatma girişimlerine meydan okuması gerektiğini vurguladı. Gildernew, şöyle devam etti: "Türk yetkililerin HDP'yi kapatma ve Kürt toplumunu baskılama girişimleri ile ilgili aldığımız haberler son derece endişe verici. Bu, demokrasiye ve Kürt halkının demokratik olarak seçilmiş temsilcilerine yönelik bir saldırıdır. Uluslararası toplumun demokrasiyi savunması ve Türk saldırganlığını ifşa etmesi gerekmektedir. Sürdürülebilir ve barışçıl bir çözüm bulmak için Türkiye'nin HDP ve diğer ezilen gruplarla samimi ve anlamlı bir şekilde ilişki kurması gerekmektedir."

MA / Gözde Çağrı Özköse - Berna Kişin