Batman’ın Beşiri ilçesinde yaşayan 18 yaşındaki İpek Er’in tecavüze maruz kalması üzerine 16 Temmuz’da girişiminde bulunup, 33 gün sonra 18 Ağustos günü tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmesi sonrası “nitelikli cinsel istismar” suçundan Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne tutuklanan Uzman Çavuş Musa Orhan, avukatının üst mahkeme olan 2. Ağır Ceza’ya yaptığı itiraz ile 25 Ağustos akşamı salıverildi. Orhan’a dair tahliye kararı sonrasında farklı mecralarda sanığı “aklamaya” yönelik haberler servis edilip, sosyal medyada yine soruşturmaya dair kimi paylaşımlar yapıldı. 

Medya Haber TV’de yayımlanan gazeteci Ömer Çelik’in sunduğu “Amed’ten Bakış” programına katılan Er ailesinin avukatı İlyas Tarım, mahkemenin verdiği tahliye kararı ile soruşturmaya dair servis edilen haberler ve yapılan paylaşımlara yanıt verdi.

‘TECAVÜZÜ MEŞRULAŞTIRAN BİR KANAATLE TAHLİYE KARARI VERİLDİ’

Sanık Uzman Çavuş Musa Orhan’ın İpek Er’in ölümü sonrasında kamuoyunda oluşan tepkiler üzerine ancak tutuklanabildiğini hatırlatan Av. Tarım, “Tutuklandıktan sonra çok bilindik bir avukat tarafından dosyası devralındı ve 3 sayfalık bir dilekçe ile mahkemeye başvurdu. Normal genel geçer ifadelerle tahliye talebi sözkonusu. Akabinde Siirt 2. Ağır Mahkemesi dosyayı sadece tutukluluk durumuna dair inceleme yapması gerekirken dosyanın esasına girmiş, bir ağır ceza mahkemesinin ancak tanıkları dinleyip, mevcut delil durumunu değerlendirerek varacağı hükme 2. Ağır Ceza bütün dosyayı inceleyip bir karara varmış. İpek Er’in 18 yaşında oluşu, evden ayrılmış olması sanki tecavüzü meşrulaştırıyormuş gibi bir kanaatle tahliye kararı verildi. Tabi tahliye kararında sadece mevcut tutukluluk durumu değil, mahkeme hızını alamayarak doktrinsel içerikte beyanlarda bulunuyor. Mesela direnmemiş olması, tecavüzü maddi koşullarının oluşmadığı gibi bir saptama ile sanığın tahliyesine karar veriyor” dedi.

‘TAHLİYE KARARI BEKLEMİYORDUK’

Sanığın tahliyesinden daha önce ailenin avukatları olarak 21 Ağustos’ta Musa Orhan hakkında “intihara sürükleme ve ölüme sebebiyet vermek”ten Batman Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduklarını hatırlatan Tarım, tahliye edilmesini beklemedikleri için yaptıkları bu başvuruda Orhan’a dair yeni bir tutukluluk talebinde bulunmadıklarını dile getirdi.

Av. Tarım, tahliye edilmesi üzerine ailenin avukatları olarak savcılığa Musa Orhan’ın tutuklanmasına yönelik yakalama kararı çıkarılması talebinde bulunduklarını paylaştı. 

Tarım, “Savcılık ile görüştük. Savcılık dosyadaki taleplerin müzekkerelerine dair yanıtların daha gelmediğini, dosya toparlandıktan sonra bir karar vereceğini söyledi. Bugün dosya örneğini almak üzere Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’na gittiğimizde ise savcı beyin Ankara’ya gittiğini, Pazartesi gününe kadar orada kalacağını öğrendik. Yerine bakan savcı ile görüşmek istediğimizde başka biri olmadığını öğrendik. Başsavcı vekili ise dosyaya vakıf olmadığını ve ölü muayene tutanağını vermeyeceğini söyledi. Pazartesi gününü beklememizi belirttiler” dedi. 

'AYNI ODAKTAN YAYILAN KARAMALAR'

Soruşturma dosyasının sadece savcılıkça yürütüldüğü şekliyle sınırlı olmadığını söyleyen Tarım, şunları ifade etti: 

“Sosyal medyada bir odaktan yayılan bazı karamalar söz konusu. Birileri ‘genç kızın ölümündeki sır perdesi’ diye paylaşımlar yapıyor. Onun akabinde büyük ihtimalle aynı merkez tarafından yönlendirilen gazetecilerin olayı çarpıtarak servis ettiğiniz görüyoruz. Bir bütün değerlendirdiğimiz kamuoyundan, avukatlardan, ailelerden bir şeylerin gizlendiği açıkça görülüyor. 

Dosya uzun süre bizden gizli tutuldu ve Musa Orhan’ı tahliye edildikten sonra toplumda gelişen tepkiyi bir yerde dağıtma, toplumda berrak olan Musa Orhan tutuklansın talebini  muğlaklaştırmak için piyasaya dosyadan birçok delil sunuldu. İlkin bir gazetede çıkan yazı oldu. İşte dosya taraflıca ele alınmış, delillerden haberi varmış gibi ama bana kalırsa o yazıyı kendisi yazmamış, başka bir yerden hazırlanıp kendisine sadece servis edilmesi için gönderilmiş. Ve bunun dışında Twitter’da başkaca hesaplar ATK raporunu ve olay yeri incelemeye ait duvar fotoğraflarını paylaşarak bir algı yönetimine girdiler. Bu konuda sosyal medyada paylaşılan bir kaç hususu açıklamakta fayda görüyorum.

ATK RAPORU 

ATK raporu zaten Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’nın iddianamesinde ana konulardan yani tutuklanma gerekçelerinden biri sayılmış. Nasıl sayılmış? ATK raporu ile İpek Er’in savcılığa verdiği beyanların örtüştüğü, tecavüze uğradığını belgeler bir rapor hazırlanmış. ATK nasıl raporu hazırlanmış. Normal bir tecavüz raporunda kasının vücudunda farklı ekimozların oluşacağı hesabıyla yapılır. Bu şahıslar ise ATK raporu değerlendirirken sadece o noktasını, işte kolunda, herhangi bir yerinde morluk yok, o zaman tecavüze uğramamıştır. Sonra da kamuoyuna işte bakın ‘siz yanıltıldınız, kullanıldınız’ denilmek isteniyor. Oysa ki bir satır altında İpek Er’in tecavüze uğradığı raporlanıyor ve bu İpek Er’in ifadeleri ile de örtüşüyor.” 

DUVARDAKİ SAÇMA İZLERİ! 

Av. Tarım, ikinci bir husus olarak ise aynı hesaplar tarafından servis edilen eve ait duvar fotoğrafları üzerinde durdu. 

Otopsiye katılmış olsalardı gönül rahatlığı ile bu izlerin neden oluştuğunu tam olarak açıklayabileceklerini söyleyen Tarım, otopsiye katılamadıkları için belgeyle konuşamasalar da bunu İpek Er’in babasına sorduğunu ifade etti.

‘GERÇEĞİN TERS YÜZ EDİLMESİ İÇ AÇITICI’ 

Av. Tarım, “Sosyal medyada şu şekilde paylaşılarak hedef şaşırtılıyor; Uzak atış var, yani bu bir intihar vakası değil. Belirtirken de işte ‘genç bir kadının ölümündeki sır perdesi’ şeklinde servis ediliyor, tarif ediliyor. Oysa ki duvarda çıkan bu izler, uzak atış mesafesi değil. İpek Er’in tüfeği kendi karın bölgesine dayayıp ateş ederken kullandığı kurşun 9’lu kurşun olarak adlandırılan, içerisinde 9 çekirdeğin olduğu bir kurşun türü. Ve kuvvetle muhtemel ki vücudundan çıkıp duvara saplanan çekirdekler. Biri vücudunda kalıp, 8’i duvara saplanmış. Fakat hayasızca bir şekilde aileye iftira boyutuna varacak, onları hedef gösterecek şekilde farklı servis ediliyor. Elbette ki sosyal medya mecrada gerçeğin bu kadar ters yüz ederek sunulması iç acıtıcı” dedi.

İLGİLİ HABERLER