Normalleşme adımlarının atıldığı 1 Haziran’dan bu yana koronavirüs (Kovid-19) pozitif vaka sayıları artıyor. 15 Haziran’da son bir ayın en yüksek vaka sayısı kaydedildi. Ankara Tabip Odası (ATO) Genel Sekreteri Ali Karakoç, hükümetin normalleşme adımlarının “Salgın bitti, artık her şey serbest” şeklinde algılandığını söyledi. İktidarın “normalleşme” ifadesine karşı çıktıklarını ve yerine “yeniden açılma” ifadesini kullandıklarını belirten Karakoç,  “Yapılması gereken ilk adımda küçük işletmelerin açılmasıydı ama AVM’ler açıldı. Vaka sayılarının artmasını bekliyorduk bu bizim için hiç sürpriz olmadı, vakaların daha da artacağını düşünüyoruz. Aktif vaka sayılarının bu denli yüksek olduğu bir ülkede her şeyi bir anda açarsanız, yönetim bunu ciddiye almazsa, vatandaşlar bireysel olarak önlem alamaz” şeklinde konuştu.

TEMEL SORUN YÖNETSEL

Karakoç, “Yönetsel bir sorun var, siz eğer topluma ‘normalleşme’ derseniz ve berber, AVM ve düşün salonlarının açıldığını söylerseniz, yurttaşlarda buna dayanarak bireysel sorumluluklarını ne yazık ki unuturlar. Temel sorun yönetsel. Bir kesim yurttaşları suçluyor ama yönetsel sorunu görmezden geliyor. Çalıştığımız kurumlarda da bunu görüyoruz. Çalışma arkadaşlarımızı uyardığımız zaman, bize yukarıdan yapılan yönetsel açıklamaları karşımıza çıkarıyorlar. Yurttaşların sorumluluğu var, kendini koruması gerekiyor ama genel yanlış yönetsel” diye konuştu.

ANKARA’DA ARTIŞ VAR

Karakoç, Sağlık Bakanlığının Ankara’da vakaların artmadığını yönündeki açıklamalarının doğru olmadığını da ekledi. Karakoç, ATO’nun 13 bin 500 üyesi ve hekimlerden alınan bilgilere dayanarak Ankara’da bir artışın olduğunu söyledi. Karakoç, Türkiye’ye paralel olarak bu oranın yüzde 20 olduğunu söyledi. Koronavirüs kliniklerine başvuran hasta sayısı ve yataklı vaka sayısı arttığını söyleyen Karakoç, “Ankara’da Mayıs’ın ortasında vaka sayısı fazlaydı KYK yurtları açılmıştı. İzolasyon için evde kalması uygun olmayan yurttaşlar yurtlarda kalmıştı, vaka sayısı azaldığında bu yurttalar kapatılmıştı. Yine iki gün aldığımız bir duyuma göre Ankara’da KYK yurtlarının yeniden açılacağı yönünde. Ankara’da merkezde bir hastanede çalışanlar arasında ciddi oranda bir bulaş var. Sorumlu ve yetkili olan herkesin bu konu ile ilgili bir açıklama yapmasını bekliyoruz” çağrısında bulundu.

ÇOĞU EMEKÇİ

Karakoç, “Fabrikalar çalışma yerleri açıldı. Yaşayabilmeleri için mutlaka çalışmak zorunda olan kesim. Ankara’da bir fabrikada çok sayıda vaka açıklandı. Sadece o fabrikaya has bir şey değil, işçilerin yoğun olarak konakladığı birçok yerde pozitif vaka tanısı alanların çoğu emekçiler. Zorunlu olmayan üretim bir an önce durdurulmalı ve hiçbir emekçi hak gaspına uğramadan giderleri karşılanması gerekli. Bu salgını kısa bir sürede atlatmamıza ve toplum sağlığını korumamıza yardımcı olacak” uyarılarında bulundu.

‘SINAV DALGASI OLACAK’

Yaklaşan Lise Geçiş Sınavı (LGS) ve Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) 1 milyon 600 bin öğrenci ve 400 bin öğretmenin katılacak olması kaygıları artıyor. Karakoç, sınav sürecinde yeni bir dalgalanma olacağını ifade etti. Sınav yapma kararının bilimsel olmadığına vurgu yapan Karakoç, “Yine merkezi bir karar olduğunu görüyoruz. Öğrenciler bir karar vermeli en azından stres ve kaygıdan kurtulmaları gerekir. Aileler öğrenciler üzerinde baskı kurmamalı, hiçbir şey çocukların sağlığından daha değerli değil. Kaygılı ve stresli öğrenciler varsa aileler onlar için psikolojik destek almaları gerekir” şeklinde konuştu.