Ankara Tabip Odası (ATO), "Pandemi Dönemi Üçüncü Değerlendirme Raporu"nu açıkladı. Salgınla mücadelede en önde olan sağlık çalışanları için riskin devam ettiğine dikkat çekilen raporda, “Ankara’da bizzat kendilerine ulaşabildiğimiz ya da bir şekilde teyit ettiğimiz Kovid-19 (+) tanısı alan; yataklı sağlık kuruluşlarında tedavi gören, evde izolasyonda olan ve tedavi süreci devam eden ya da taburcu olan sağlık çalışanlarının sayısı 23 Mayıs itibariyle 362’ye yükselmiştir. 75 uzman hekim, 48 hemşire, 44 temizlik işçisi, 42 asistan olmak üzere çok sayıda sağlık çalışanı virüsten etkilenmiştir” bilgilerine yer verildi. 

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ŞİDDET

Raporda, tavandan ek ödeme uygulamasına, çalışma barışını bozduğu, motivasyonu düşürdüğü, güvencesiz ve emekliliğe hiçbir şekilde yansımadığı için tepki gösterildi. Şehir hastanelerinin açılmasıyla birlikte ulaşımın rahat olduğu yerlerde olan hastanelerin salgın boyunca açılmadığına değinilen raporda, “Salgınla mücadelede örnek gösterilen Zekai Tahir Burak’tan sonra kapatılmış olan diğer hastanelerin açılmasını pandeminin önümüzdeki fazları ve halkın sağlık hizmetlerine kolaylıkla ulaşılabilirliği açısından gerekli görüldüğü” diye belirtildi.

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN

Salgın başladığından beri koruyucu ekipman sorunu ve çözümüne yönelik ATO’nun bir dizi açıklama yaptığı hatırlatılan raporda, “Yoğun hasta yüküyle karşı karşıya kalmak, iş yoğunluğunun artması, dinlenme sürelerinin azalması pandemi hastaneleri başta olmak üzere, olguların fazla sayıda gözlendiği hastanelerde sağlık çalışanlarının tükenme sendromuna girmesine neden olurken bir de kişisel koruyucu eksikliği kaygısı yaşamak sağlık çalışanlarının motivasyonunu da azaltmaktadır” ifadeleri kullanıldı.