Diyarbakır'da 2017 yılında gerçekleştirilen Newroz kutlaması sırasında polis tarafından açılan ateşle öldürülen Kemal Kurkut davasında, mahkemenin hazırlanan raporlar arasındaki çelişkileri gidermek üzere yeni bir rapor düzenlemesini istediği Adli Tıp Kurumu (ATK), önceki raporunda olduğu gibi “Kurkut'un seken mermiyle öldürüldüğü" yönünde görüşünü tekrarladı.

7 AY SONRA RAPOR HAZIRLANDI

ATK'nin hazırladığı raporunda Kurkut’un “seken mermi” ile, Ulusal Kriminal Büro'nun ise ilk raporunda “doğrudan atış”la, ikincisinde “sert zeminden seken mermi” ile öldürüldüğü yönünde görüş bildirmesi üzerine mahkemenin raporlar arasındaki bu çelişkilerin giderilmesi istemiyle ATK'den talep ettiği rapor 7 ay sonra tamamlandı.

Polis memuru Y. Ş.'nin "olası kasıtla adam öldürmekten" yargılandığı Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, 10 Haziran 2019'da görülen duruşmada, raporlar arası çelişkilerin giderilmesi amacıyla istediği rapor, dava dosyasındaki delillerin yeniden değerlendirilmesiyle hazırlandı.

Adli Tıp Kurumu 3. Üst Kurulu tarafından hazırlanan raporda, Kurkut'un vücudunda 2 ateşli silah mermi çekirdeği giriş yarası, 1 adet ateşli silah mermi çekirdeği çıkış yarası bulunmasından dolayı “mermi çekirdeğinin sert bir zemine sekme sonucu mermi gömleği ayrılarak mermi çekirdeği nüvesinin sol ele isabet ederek, buradan sol kola kat edip vücuda girmesinin mümkün olduğu” görüşüne yer verildi.

'MERMİ SEKEREK VÜCUDA GİRDİ'

Adli tıp uzmanı 24 kişinin imzasını taşıyan raporda, şu görüşe yer verildi: "Otopsisinde kişinin vücudunda iki (2) adet ateşli silah mermi çekirdeği giriş yarası, bir (1) adet ateşli silah mermi çekirdeği çıkış yarası ile içerisinde gömlek parçası bulunan bir (1) adet ateşli silah mermi çekirdeği yarası tespit edilmiş olup, kişinin vücudunda elde edilen mermi çekirdeği nüvesinin ve gömlek parçasının Adli Tıp Kurumu Fizik İhtisas Dairesi Balistik İnceleme Şubesinde yapılan incelemesinde elde edilen bulgular, ölü muayene ve otopsi fotoğraflarının Kurulumuzda yapılan incelemesinde elde edilen bulgular, ateşli silah mermi çekirdeği giriş yaralarının lokalizasyonları ve traje özellikleri dikkate alındığında; Kişinin vücuduna isabet eden mermi çekirdeğinin sert bir zemine çarparak sekme sonucu gömleği ayrılarak sol elde oluşan yarayı oluşturarak cilt içerisinde kalmış olduğu, kolun uygun pozisyonunda mermi çekirdeği nüvesinin de sol kolu kat ederek tekrar vücuda girmesinin ve vücuttaki trajeyi oluşturmasının mümkün olduğu oybirliğiyle mütalaa olunur."