İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla her hafta sürdürdükleri eylemin 640’ıncısını sanal medya hesabı üzerinden yayınlanan video ile gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, 10 Eylül 1996 yılı tarihinde Diyarbakır’ın Dicle ilçesinde, İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde kalan Özel Harekat Timlerinin açtığı ateşle yaşamını yitiren Hatice Atalay'ın soruşturmasının akıbeti soruldu.

'ÖZEL TİMLER TARAFINDAN VURULDU'

Atalay'ın ölümüne ilişkin olayı İHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Altıntop anlattı. Olayın 10 Eylül sabahı Atalay’ın eşi ve komşularıyla beraber Dicle Emniyeti’nin karşısında bulunan sebze bahçelerini suladıkları sırada gerçekleştiğini dile getiren Altıntop, sulama işleminin polislerin bilgisi dâhilinde gerçekleştiğini belirtti. Sulama işlemi esnasında emniyetin karşısında bulunan Ziyaret Tepesi’nde polislerin konuşlandığını aktaran Altıntop, Atalay’ın tam da o esnada Ziyaret Tepesi’nde bulunan timlerin uzun namlulu silahlarla açtığı ateş sonrası yaralandığını aktardı.

‘SENİ DE ÖLDÜRECEĞİZ’

Atalay’ın yaralanması sonrası eşinin timlerin bulunduğu tepeye doğru feryat figan ederek uyarıda bulunduğunu aktaran Altıntop, Atalay’ın yaralanması sonrası yaşananları "İlk taramadan sonra, bir el silah sıkılmış, sonra tekrar seri bir şekilde ateş edilir. O esnada Hatice Atalay’ın eşi emniyete doğru feryat-figan koşarak silah sıkmamalarını söyler.  Ancak orada bir polis kendisine hakaret edip ‘seni de öldüreceğiz’ diyerek ona bağırır. Hatice Atalay’ın yaralandığını ve hastaneye yetiştirmek istediğini eşi tarafından o esnada polislere bildirir. Ancak sabah saat 06.00’a kadar Emniyet mensupları onları orada oyalar. Hatice Atalay orada kan kaybından hayatını kaybeder. Daha sonra olay yerine Cumhuriyet Savcısı ve doktor getirilir. Hatice Atalay’ın cenazesi, hastane işlemleri bittikten sonra aileye teslim edilir" sözleriyle anlattı. 

DOSYA FAİLİ MEÇHUL KALDI

Soruşturma sonucunda emniyet yetkililerinin, olay yerinde mermi bulmadıklarını ve olayla ilgilerinin olmadığını dile getiren Altıntop, yaşanan olayın dosyasının Cumhuriyet Savcısı tarafından kapatıldığını dile getirdi. Altıntop son olarak, olayın işlendiği tarihten bugüne yetkililer tarafından etkin ve bağımsız bir soruşturma yapılmadığı için olayın faili meçhul olarak kaldığını vurguladı.