Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Ayvalık köyünde korucubaşı olan Tahir Adıyaman’ın kızı Şeyma ile kuzeninin oğlu AKP Beytüşşebap Gençlik Kolları Başkanı Elind Adıyaman geçen hafta 3 gün süren bir düğünle evlenmişti.

450 bin lira ile yaklaşık bir kilo altının gelin ve damada takıldığı düğünde, Dolar ve Euro yerine Türk Lirası (TL) kullanılması çağrısında bulunulmuştu. “Dolarınızı bozdurun milli paramızı getirin" çağrısının yapıldığı düğünde takılan dolarların ise saklanması istendi. Ve "Dolarları saklayın" sözü kameraya yakalandı.

MEDYANIN TÜMÜ MANŞETE TAŞIDI

Kaymakam, askeri yetkililer ve kamu kurum temsilcilerinin katıldığı söz konusu düğün özelikle iktidar yanlısı medya tarafından dün, “Aşiretler TL’ye sahip çıktı” başlığı ile servis edildi. İktidarın “milli duruş” çağrısı doğrultusunda sipariş üzeri yapılan haber, bazı muhalif medya organları tarafından da kullanıldı. 

Birçok televizyon kanalı, “Aşiret düğününde dolar kullanılmadı”, "3 gün 3 gece süren aşiret düğününde dolar kararı!”, “Şırnak’taki aşiret düğününde dolar yasaklandı”, “Bu aşiret düğününde dolar kullanmadı” ve “Aşiretler kur oyununa karşı TL’ye sahip çıktı” şeklinde ekrana taşındı. Bazı gazeteler de manşetlerine “Aşiret Düğününde dolar yasağı” şeklinde düğünü taşıdı. Ancak birkaç saniyelik görüntü sözlerin gerçeği yansıtmadığını ortaya koydu. 

‘DOLARI SAKLAYIN’ 

Servis edilen haberin 5 dakikalık görüntüsünde takıyı kayıt alan kişinin Kürtçe doların saklanmasını istemesi dikkat çekiyor. 

Görüntünün 2.25 ile 2.35 saniyeleri arasında gelen takıların sayıldığı esnada bir kişi Kürtçe, “Wan dolara veşêrin" (O Dolarları saklayın) sözleriyle gerçeği ele veriyor. Tam o sözlerin sarf edildiği sırada üstü para dolu masada, içerisinde Dolar olduğu anlaşılan bir zarfın başka bir kişi tarafından saklandığı görülüyor. (MA)