Hakkari merkeze bağlı Kavaklı (Marûnis) köyünün Çaltepe (Kutus) mezrasında, 5 Temmuz’da kaybolan hayvanlarını aramaya çıkan Hamit Kaya, Kemal Kurt ve Mehmet Duman’ın üzerine askerler tarafından ateş açılmıştı. Askerler tarafından darp edilip, hakarete maruz kalan yurttaşlar daha sonra serbest bırakıldı. Üzerlerine ateş açılan yurttaşlar, kendilerini darp eden askerlerin cezalandırılması için Hakkari Valiliği’ne dilekçe verdi. 12 gün geçmesine rağmen yurttaşlara geri dönüş yapılmadı. 

Yaşanan mağduriyete ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi üyeleri,  dernek binasında basın açıklaması düzenledi.

‘12 GÜNDÜR DİLEKÇEYE YANIT GELMEDİ’

Açıklamada konuşan İHD Hakkari Eşbaşkanı Yusuf Çobanoğlu, “Halkımız, gördüğü insanlık dışı muamele karşısında yalnız değildir. Bu duruma ilişkin yurttaşların Valiliğe verdiği dilekçeye 12 gündür herhangi bir yanıt gelmediği mağdur kişilerin tarafımıza yapmış olduğu başvuru ile de öğrenilmiştir”  dedi.

MÜLKİYET HAKKININ İHLALİ

Çobanoğlu, yurttaşların hak taleplerine karşılık gerekli incelemeleri başlatacaklarını dile getirerek, “Köylülerimizin yaşamış olduğu fiziki ve psikolojik şiddet karşısında insan hakları savunucuları olarak olaya sessiz kalmayacağız. Bu coğrafyanın geçim kaynaklarından biri olan hayvancılık hususunda, insanların hayvanlarına sahip çıkması temel ve doğal bir haktır. Köylülerin meralarının ‘güvenlik’ adı altında köylüler tarafından kullanılmasının engellenmeye çalışılması, Anayasa'nın 35’inci Maddesinde düzenlenen mülkiyet hakkının açıkça ihlalidir” diye belirtti.

‘MAĞDURİYETLERE KARŞI ÖNLEM ALACAĞIZ’

Yurttaşlara uygulanan fiziksel ve psikolojik şiddetin anayasadaki “kişinin dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığı” maddesine açıkça aykırı olduğunu aktaran Çobanoğlu, devamla şunları söyledi: “Bu maddeye göre kimseye işkence ve eziyet yapılamaz, kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tabi tutulamaz. Bu yaklaşımların son bulması adına tarafımıza gelen başvuru karşısında yapılması gereken hukuki işlemlere İHD Hakkari olarak başladığımızı ve köylülerimizin yaşamış olduğu bu travmatik vaka karşısında yapılması gereken hukuki, psikolojik imkanlarımızı sonuna kadar kullanacağımızı belirtmek isteriz. Halkımızın yaşamış olduğu her türlü hak ihlali karşısında duyarlılığımızı koruyacağımızı ve yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi ve doğabilecek mağduriyetlere karşı önlemlerimizi alacağız.”(Hakkari/MA)