Daha önce "Aşı tedariki önümüzdeki iki ay için güçleşiyor" diyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün yaptığı "Aşı tedarikinde herhangi bir sıkıntı yaşayacağımızı kabul etmiyorum" açıklamasının ardından, "6 milyon doz kullanıma hazır aşı var." dedi. Muhalefet ise kim doğru söylüyor diye gün boyu açıklamalara tepki gösterdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de bugün 6 milyon doz kullanıma hazır aşı bulunduğunu belirterek, "Sputnik aşısının acil kullanım onayını bugün verdi. En kısa sürede bu aşı kullanıma başlayacak. 6 ay içinde 50 milyon doz aşı teslim edilmesi ve ilk sevkiyatın bu ay gerçekleşmesi beklenmektedir" dedi.

Sağlık Bakanı bugün Antalya’da il yöneticileriyle görüştü. İl Sağlık Müdürlüğü’nde basın toplantısı düzenleyen Bakan Koca’nın açıklaması şöyle:

KISITLAMA TATİL BELDELERİNE DOĞRU HAREKETLİLİĞE NEDEN OLDU

Salgın yönetiminde Antalya, Burdur ve Isparta'nın durumunu her yönüyle ele aldık. Bugün virüsün hareket alanlarını kısıtlayacağımız, ona yayılma şansı tanımamak için gayret edeceğimiz sıkılaştırılmış tedbirlerin uygulanacağı 17 günün ilki. Sokağa çıkma kısıtlamasının daha sıkı olarak uygulandığı bu dönem öncesinde tatil beldelerine doğru olağandan daha fazla hareketlilik gerçekleşti. Vatandaşlarımızın hareketliliğine sebep oldu. Bu durumun virüsün yayılması için yeni bir fırsat olmaması amacıyla tedbir ve uygulamaları yerinde görmek üzere Antalya'da durum değerlendirmesi yaptık. Sıkılaştırılmış kısıtlamaların ilk gününde vatandaşlarımızın çok iyi uyum gösterdiğini gözlemledik ve bundan memnun olduk.

VAKA SAYISINDA DÜŞÜŞ HIZI ARTACAK

Aşı programımızda planlanan sevkiyat takvimiyle uyumlu olarak ve 1. doz aşısını olmuş vatandaşlarımızı 2. doz aşılarını uygulayacağı güne kadar saklı tutarak aşılamaya devam ediyoruz. Aşı temin edildikçe günlük aşılama da artacak. Bugün itibarıyla ülkemizde 3. bir aşının daha kullanımına onay verildi. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz kurumumuz, Sputnik aşısının acil kullanım onayını bugün verdi. En kısa sürede bu aşı kullanıma başlayacak. 6 ay içinde 50 milyon doz aşı teslim edilmesi ve ilk sevkiyatın bu ay gerçekleşmesi beklenmektedir. Biontech aşısı haziran sonuna kadar 30 milyon doz olarak ülkemize teslim edilmiş olacak.

ŞU ANDA KULLANIMA HAZIR 6 MİLYON DOZ AŞIMIZ VAR

Şu anda 6 milyon doz kullanılmaya hazır aşımız var. 23 milyon doza yakın aşı da yapıldı biliyorsunuz. Dün Uğur (Şahin) Hoca'yla görüştüğümde de mayıs ayında 1 milyon doz (Biontech) aşının daha geleceğini, haziran ayı için de 30 milyon doz aşının sorun olmadığını... Uğur hoca bu miktarı da anlatmanın gayreti içinde. Gelecek hafta salı ve çarşamba bunu netleştirmiş olacağız. Yaz aylarında bunu 90 milyon doza çıkarmanın gayreti içindeyiz, Uğur Hoca da öyle.

KISITLAMALARA UYUM İYİ BAŞLADI

Sinovac aşısı da tedarikteki olumlu gelişmelerle yakında planlandığı şekilde sevk edilmeye devam edecek. Biontech aşısıyla ilgili olarak Bilim Kurulumuzun aldığı 2 doz arası uygulama süresinin 28 günden 6-8 haftaya çıkarılması kararının yanlış anlaşıldığı görülmektedir. Öncelikle bu karar bilimsel gerekçelerle, somut kanıta dayanarak alınmıştır. Bu durumun ilk doz aşısını olup 2. dozları için randevu alan vatandaşlarımız etkilenmediğini açıklamıştım. Alternatif bir uygulama yöntemi olarak 2 doz aşı arasındaki sürenin uzatılmasının uygun olduğuna Bilim Kurulumuz karar vermiştir. Kısıtlamalarla birlikte vaka sayılarında zirveyi gördüğü günden bu yana önemli düşüş yaşanmıştı. Düşüş hızının artacağı öngörülmektedir. Kısıtlamalara uyum iyi şekilde başladı. Böyle devam ederse bayram sonrası çok daha öngörülebilir planlar yapabileceğiz.

AĞIRLIKLI OLARAK İNGİLTERE VARYANTI GÖRÜLÜYOR

Mutasyonla ilgili olarak ağırlıklı olarak İngiliz varyantı görülmekte. Bunun dışında Güney Afrika ve Brezilya varyantını da zaten gördüğümüzü ifade etmiştik. Hindistan varyantının 5 vakada görüldüğünü ifade etmiştim bu sayıda bir artış söz konusu değil. Özellikle İngiliz varyantıyla bulaşıcılığın arttığını biliyoruz. Hızın artmasıyla birlikte virülansın (patojenlik) artmadığını gösteren çalışmalar da var. Hindistan varyantı ile ilgili de gördüğümüz vakalarda ciddi bir sorunlarının olmadığını, ayakta takip edildiklerini söyleyebilirim. Yakın takibe alıyoruz.

ANTALYA'DA VAKA SAYISI YÜZDE 35 AZALDI

Şimdi bulunduğumuz Antalya ile Burdur ve Isparta hakkında bazı bilgiler vermek isterim. Antalya'da her biri 3 kişiden oluşan filyasyon ekip sayımız 358. Antalya'da son 1 haftada vaka sayısı yüzde 35 oranında azaldı. Antalya'da yatak doluluk oranımız yüzde 47.7, Yoğun bakım doluluk oranı ise yüzde 66.3, Antalya hemşehrilerimizin de ilgisiyle aşılama programını başarıyla yürüten illerimizden. 65 yaş üstü vatandaşlarımızın Antalya'da aşılanma oranı 85. Burdur'da vaka sayısında yüzde 25 oranında azalma. Yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 52.9. Burdur'da 65 yaş üstü aşılama oranı yüzde 83. Isparta'da 311 filyasyon ekibimiz var. Vaka sayısı son 1 haftada yüzde 35 oranında azaldı. Yatak doluluk oranımız yüzde 53.1, yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 70.4. 65 yaş üstü aşılanma oranı yüzde 84.