Diyarbakır Kayapınar ilçesindeki bir site asansörünün 11’inci kattan zemine çakılması sonucu baba ile oğul yaralandı. 11'inci katta asansörün kapısının açılmasını bekleyen baba ile oğul halatın kopması sonucu kabin ile beraber hızla zemine çakıldı. Erdoğan ve kazayı hafif sıyrıklarla atlatan oğlu, kaldırıldıkları Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

MAKİNE MÜHENDİSLERİ ODASI’NDAN AÇIKLAMA

Kazaya ilişkin Makina Mühendisleri Odası (MMO) Diyarbakır Şubesi, oda binasında basın toplantısı düzenledi. Burada konuşan Oda Eşbaşkanı Nevruz Kayran, olayın kendileriyle ilişkilendirildiğini ve haksız eleştirilen odağı haline geldiklerini belirtti. Bahse konu kazanın gerçekleştiği ilçe belediyesiyle 5 Temmuz 2018 tarihinden bu yana protokollerinin bulunmadığı bilgisini paylaşan Kayran, yaklaşık üç yıldır ilçe sınırları içinde herhangi bir asansör kontrolü gerçekleştirmediklerinin altını çizdi.

ÇIKARCI YAKLAŞIMLAR

Kayran kontrollerin, ilgili idarenin protokol yaptığı farklı A tipi Muayene kuruluşları tarafından yapıldığını kaydederek, “Bilinmelidir ki; İlgili idarelerin muayene kuruluşu tercihi ne yazık ki kamu yararı, teknik, bilimsel gereklilikler dikkate alınmadan, çıkarcı yaklaşımlar çerçevesinde yapılabilmektedir” ifadelerini kullandı.

‘TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Asansörler insürekli çalışan hareketli parçalar içeren makinalar olduğunu ve yıllık periyodik kontrollerinin düzenli olarak yetkili kişiler tarafından yapılması gerektiğini vurgulayan Kayran, “Kamusal denetimler gerçekleştirmenin yanı sıra, meslek odası ve demokratik sivil toplum örgütü olmamız vesilesiyle toplumu ilgilendiren mesleğimize ilişkin her tür konunun takipçisi olacağımızın bilinmesini isteriz. Yaşanan kaza dolayısıyla konunun uzmanlarından bir heyet oluşturduğumuzu ve teknik olarak hazırlayacağımız inceleme raporunu ilgili kurumlarla paylaşacağımızı duyururuz” dedi.