AREA Araştırma şirketi, 20-27 Ocak tarihleri arasında İstanbul, İzmir, Antalya, Ankara, Samsun, Malatya ve Antep'te gerçekleştirdiği "Türkiye Siyasi Gündem Araştırması"nı yayınladı.  

Ankette, "Bugün milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusuna katılımcıların yüzde 30.3 AKP'ye, yüzde 20.8 CHP'ye, yüzde 10.8 HDP'ye, yüzde 9.4 MHP'ye, yüzde 9.3 İYİ Parti'ye oy vereceğini belirtti. Yüzde 16.2'lik kararsız oylar dağıtıldıktan sonra, AKP'nin oyu yüzde 36.2, CHP'nin yüzde 24.8, HDP'nin yüzde 12.9, MHP'nin yüzde 11.3, İYİ Parti'nin oyu yüzde 11.1 olarak belirlendi. 

PARLEMENTER SİSTEM YÜZDE 61.9

"Türkiye’nin yönetim sistemi ile ilgili bir referandum yapılsa oy verme tercihiniz ne olurdu" sorusuna ise katılımcıların yüzde 57.3'ü "Parlamenter Sistem" dedi. Katılımcıların yüzde 35.2'si de "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" diye belirtti. Kararsız/sandığa gitmem diyenlerin oranı da yüzde 7.5 diye belirlendi. Kararsız/sandığa gitmem diyenler dağıtıldığında; Türkiye’nin yönetim sisteminin "Parlamenter Sistem" olması gerektiğini belirtenlerin oranı yüzde 61.9'a, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" olmasını belirtenlerin oranı yüzde 38,1'e çıktı.

ERDOĞAN'A OY VERİRİM: YÜZDE 35.3

Katılımcılara, "Bu Pazar Cumhurbaşkanlığı Seçimi olsa Recep Tayyip Erdoğan’a oy verme davranışınız nasıl olur?" sorusu da yöneltildi. Erdoğan'a oy vereceğini belirtenlerin oranı yüzde 35.3, oy vermeyeceğini belirtenlerin oranı yüzde 52.4 diye kaydedildi. Kararsızların oranı yüzde 12.3 olarak belirlendi. 

"Sizce, Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?" diye sorulduğunda ise, “Ekonomi” ve “İşsizlik” yüzde 54.6 ile Türkiye’nin en önemli sorunu olarak belirlendi.

Ankete katılanların yüzde 52.8'i muhalefet partili belediye çalışmalarının hükümet tarafından engellendiğini belirtti.  

KANAL İSTANBUL PROJESİ KABUL GÖRMEDİ

Kanal İstanbul projesine dair yöneltilen soruya da katılımcıların 54.1'i projeye karşı olduğu yönünde görüş belirtti. Projenin yapılmasına taraftar olanların oranı yüzde 36.1'de kalırken, katılımcıların yüzde 9.8'i fikir belirtmedi.