Diyarbakır’da 20 Eylül 1992’de JİTEM tarafından öldürülen Kürt bilgesi Apê Musa (Musa Anter) Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Sitîlîlê köyündeki mezarı başında anıldı. 

Anmaya Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) yöneticileri, Mezopotamya Ajansı (MA), Jinnews, Xwebûn gazetesi çalışanları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Sözcüsü Ebru Günay, HDP Meclis Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, milletvekili Garo Paylan ile HDP, DBP il ve ilçe yöneticileri katıldı.

‘UNUTTURMAYACAĞIZ’

Yapılan saygı duruşunun ardından konuşan DFG Eşbaşkanı Serdar Altan, Anter’in katledilmesinin üzerinden 29 yıl geçtiğini ve takipçilerinin kendisini unutmadığını dile getirdi. Altan, Apê Musa’nın katledilmesinde ne davasının ne fikirlerinin ne de takipçilerini vazgeçiremediklerini söyledi. Apê Musa’nın hakikati arayanların yaşamında olduğunu ifade eden Altan, Özgür Basın ve Kürt halkının Apê Musa’yı unutturmayacaklarını söyledi. Katillerin yargılandığı davanın zamanaşımı riskine dikkati çeken Altan, katliamın karanlıkta bırakılmak istendiğini ancak buna izin vermeyeceklerini söyledi. Katledilen özgür basın emekçilerini unutturulmak istendiğini sözlerine ekleyen Altan, sabah saatlerinde yapılan anmada Ferhat Tepe’nin fotoğrafının yasaklanmak istendiğini ve buna izin vermeyeceklerini söyledi. 

PAYLAN: MÜCADELE RUHU VERDİ

Altan’ın ardından konuşan milletvekili Garo Paylan, Apê Musa’nın bir hakikat anlatıcısı olduğuna dikkati çekerek, her halk için hakikat anlatıcılarının önemli olduğunu vurguladı. Zulme uğrayan, bastırılmak istenen, Kürtlerin olmadığının savunulduğu bir dönemde Apê Musa’nın Kürtlerin varlığından bahsettiğini dile getiren Paylan, bunları söylediği için bedel ödemek zorunda bırakıldığını hatırlattı. Apê Musa’nın katledilerek ona sonsuzluk verildiğine vurgu yapan Paylan, “Yaşamıyla Kürt halkına can verdi. Kürt halkının varlığını Türkiye’ye gösterdi. Ölümüyle de milyonlara yaşam sevinci ve mücadele ruhu verdi” dedi. Apê Musa gibi Ermeni halkının da hikaye anlatıcısı Hrant Dink olduğunu anımsatan Paylan, “Musa Anter de yaşıyor, Hrant Dink de yaşıyor… Musa Amca mücadelen devam ediyor hem de milyonlarla birlikte devam ediyor. Bu mücadele asla geride durmayacak. Çok yaşa Musa Amca” diye konuştu.

Paylan’ın ardından Musa Anter’in oğlu Anter Anter, anmaya katılanlara teşekkür etti. 

Apê Musa’nın mezarına bırakılan karanfil ve alkışlarla anmaya son verildi.