Mardin’in Kızıltepe ilçesinde yaşayan Suriyeli Abdulvahap Şino, eşi Zekiye Şino ve 5 yaşındaki kızları Şindar Şino, 3 Aralık günü aniden rahatsızlanmaları üzerine zehirlenme şüphesiyle kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı. Yapılan müdahalelere rağmen anne ve kızı hayatlarını kaybederken, baba Abdulvahap Şino tedavisi için Ankara’ya sevk edildi. 

Anne ve kızın yapılan ön otopsilerinde neden hayatlarını kaybettiklerine dair bir bulguya rastlanılmadı. Vücutlarında zehirli bir maddeye rastlanılmayan anne ve kızından kesin ölüm sebeplerini bulmak üzerine detaylı otopsi için numune alınarak Adli Tıp Kurumu’na (ATK) gönderildi. 

BİR GÜN ÖNCESİNDE HASTANEYE GİTTİLER

Mezopotamya Ajansı'ın haberine göre; Anne Zekiye Şino hayatını kaybetmesinden bir gün önce yani 2 Aralık günü mide bulantısı ve kusma şikayeti ile Kızıltepe Devlet Hastanesi’ne gitti. Fakat yapılan tahlillerde olumsuz bir duruma rastlanılmadığı ifade edilerek, serum takıldıktan sonra evine gönderildi. Aynı günün akşamı tekrar rahatsızlanıp, yine aynı hastaneye kaldırılan Şino’nun hastalığı yine tespit edilemedi. 

Ertesi gün ise Zekiye Şino ile birlikte bu kez kızı ve eşi de rahatsızlanınca yakınları tarafından çağrılan ambulansla her üçü İlçe Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Fakat yapılan tetkiklerde rahatsızlıklarının anlaşılamaması üzerine ilçedeki özel bir hastaneye sevk edilen aile bireylerinden anne ve kızı hayatını kaybetti, baba ise yoğun bakıma alındı.

İHMAL Mİ VAR?

Ailenin bir yakını olan Mehmet İsa, anne ve kızın ölümünde ihmal olduğunu düşündüklerini dile getirdi. Olaydan bir gün önce gittiği hastanede serum verilip taburcu edilen anneye rahatsızlanması durumunda yeniden hastaneye gelmesi söylendiğini belirten İsa, tekrar rahatsızlan anne ile birlikte kızının hayatını kaybettiğini belirtti.

Yaşanan olaya dair görüşlerine başvurduğumuz uzmanlar, ölümlerin tüketilen bir besin maddesinden öte zehirli bir gaz solunumundan kaynaklı yaşanmış olabileceğini dile getirdi. Uzmanlar yapılan tetkiklerde bu nedenle teşhis konulamamış olabileceğini kaydetti.

Ölümlerinde herhangi bir ihmal olup olmadığı merak edilen anne ve kızının kesin ölüm sebebi Adli Tıp Kurumu’nca yapılacak otopsi sonrası hazırlanacak raporla belli olacak.

BENZER BİR OLAR NUSDAYBİN'DE YAŞANDI

Kentin Nusaybin ilçesinde 6 Kasım tarihinde yaşanan benzer bir olayda da rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan bir ailenin 7 ferdinden 2’si hayatını kaybetmişti. Olayla ilgili başlatılan inceleme sonucunda ailenin evinde tarım ilaçlarına rastlanmıştı. Ailenin kimi tahılları depolama esnasında böceklerden korumak için evlerinde bulundurdukları ve buzdolabında sakladıkları tespit edilmiş, olay günü solunum yolu sonucu zehirlenmenin meydana geldiği ortaya çıkmıştı. 

MA / Ahmet Kanbal