Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik 17 Haziran 2021’de saldırı gerçekleştiren ve parti çalışanı Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer’in yargılandığı davanın duruşması, İzmir 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde sürüyor. Katil Gencer’in savunması ardından katledilen Deniz Poyraz’ın ailesi ve HDP il yöneticilerinin katılma talepleri alındı.

BİR SONRAKİ CELSE SORGU YAPILMASI İSTENİLDİ

Söz alan Deniz Poyraz’ın ailesinin avukatı Türkan Ağaç Aslan, katil Gencer’e yönelik soru sorulma işleminin bir sonraki celseye ertelenmesini istedi. Sanığın sorgusunun sağlıklı yapılmadığı kanaatinde olduğunu ifade eden Aslan, bir sonraki celsede sorularını yöneltmek istediklerini belirtti. Mahkeme heyetinin kritik sorular sormadığını aktaran Aslan, “Önümüzdeki celse doğrudan soru sorma hakkımızı kullanmak isteriz. Olayın aydınlatılması noktasında sorularımız var. Mahkemenizin değerlendirmesini istiyoruz. Şu an yaşanan olaylar ve sanığa yöneltilecek sorularda da söylemleri olacak. Şu an bir gerginlik var. Sanığın salonu germeye yönelik bir beyanı oldu. Buna savunma demek mümkün değil. Uzun sorularımız var. Zaman açısından da sınırlı. Yüzden fazla soru var. Şimdi başlasak dahi bitiremeyiz. Önümüzdeki celse daha erken başlayacağı için daha sağlıklı yapılacağını düşünüyorum. Liste halinde size de sunmak isterim” dedi.

Aslan, mahkeme heyetinin arkasındaki kapının aralık olduğunu ve bunların emniyet mensupları olduğunu belirterek, Gencer’e etki edildiğini vurguladı.

Avukatların talepleri ardından mahkeme heyeti katledilen Deniz Poyraz’ın ailesine söz verdi.

BABA POYRAZ: CEZALANDIRILMASINI İSTİYORUZ

Poyraz’ın babası Abdüllillah Poyraz Kürtçe konuştu. Baba Poyraz, tüm gelenlere teşekkür etti.

Heyete adalet talebinde bulunduğunu söyleyen baba Poyraz, “Bu şahsı IŞİD’den beter biri görüyorum. Bu bir katildir. Hiçbir kadına el uzatmaya hakkı yoktur. Katil ‘annem öldü’ diyor. Bugün annesi, kız kardeşi Deniz’in yerinde olsaydı, hangi düşüncede olacaktı? Bugün yapılanları göz önünde bulundurması gerekiyor. Sadece Deniz için değil tüm kadınlar için adalet istiyorum. Bu katil Minbic’e gitmiş ve oradan dönmüş. Orada aldığı eğitimle Deniz’i şehit etti. Deniz hepimizin şehidir. Bu katil aşağı indiğinde polisler ona ‘abicim ismin ne’ dedi. O polisler keşke biz savcılığa gittiğimizde bize ‘Sizin kızınızı kim öldürdü?’ diye sorsaydı. Kapının önündeki polisler yardım yataklık yaptı. Mahkemeden onların tespit edilmesini istiyorum. Cezalandırılmasını istiyorum” dedi.

ANNE POYRAZ: BİZ BARIŞTAN YANAYIZ

Daha sonra konuşan anne Fehime Poyraz da şunları belirtti: “Benim yüreğim yandı başka kimsenin yüreği yanmasın. Allah o katilin evine de ateş koysun. Ben ilaçlarla yaşıyorum, kabuslar görüyorum.  Benim kızımın önce dizine silah sıkıyor sonra bıçakla işkence ediyor. Terörist kendisidir. Biz diyoruz; hepimiz kardeşiz, can ciğeriz. Biz barıştan yanayız. Davamızdan vazgeçmeyeceğiz. Savaş istemiyoruz. Anneler ağlamasın, babaların ciğeri yanmasın. Savunmasız bir insanı öldürmek nasıl oluyor? O kadar rahat konuşuyor ‘hırsım geçmedi’ diye. O kadar içim yanıyor ki. Önce onu eğitenler ceza almalı. Benim kızım bir karıncayı incitmemiştir. Ben onun yaralarını gördüm. O bütün fotoğraflarında gülüyordu hala öyle gülüyordu. İnsan olsaydı, bir ailen yanında olacaktı. Hak, hukuku halkıma bırakıyorum. Hepiniz Denizsiniz. Bu salondaki herkes Deniz. Bunu bilsin. Nereden güç alıyor da rahat konuşuyor? Hak hukuk yerini bulsun, hak hukuk istiyoruz.”

Anne Poyraz’ın sözleri alkışlarla karşılandı.

KARDEŞLER ŞİKAYETÇİ OLDU

Tutuklu bulunan kardeş Süleyman Poyraz da duruşmada hazır bulunarak, “Karşımızda duran bu cani adam insanlıktan nasibini almamış. İnsanlıktan nasibini alan bir kişi bu katliamı yapmaz. Çok alçakça, vahşice Deniz ablamı ve yoldaşımı katletmiştir. Şehit düşen Deniz ablamı saygı ve sevgi ile anıyorum”  dedi. Poyraz’ın bu sözlerine mahkeme heyeti öyle bir usul olmadığını belirterek karşı çıktı.

Poyraz katliamın tek başına yapılmadığını belirten Poyraz, “Arkasında derin bir güç var. bunların açığa çıkarılmasını istiyorum. SADAT ile ilişkilerinin araştırılmasını istiyorum. Karanlık devlet eliyle yapılmış bir katliamdır. Hergün TV’ler de HDP’yi terörize ede ede Türkiye bu hale geldi. Ucu kime dokunursa dokunsun, araştırılıp, emir veren, tetiği çektiren kişi ve ya kişilere ağır ceza verilmesini istiyorum” şeklinde konuştu.

Şikayetçi olduğunu belirten kardeş Rahşan Poyraz da, “Zor nefes alıyorum, burada susamam” dedi. Sanık Gencer’e seslenen Rahşan Poyraz, “Gel buradayım Deniz’im” şeklinde konuştu.

Deniz Poyraz’ın bir diğer tutuklu kardeşi İbrahim Poyraz da duruşmada gelen herkese teşekkür etti. Poyraz, şikayetçi olduğunu ifade etti.

KATLİAM ADIM ADIM GELDİ

HDP İl Eşbaşkanı Abdulkadir Baydur da o gün yaşananları anlattı. Mart 2021 tarihinde il kapısında iki Türk Bayrağı asılan çadırla ilgili Güvenlik Şube ile 3 kez görüşme yaptıklarını aktaran Baydur, “Buradan cesaret alan biri bize saldırabilir. Katliam adım adım geldi. Bilerek ve örgütlenerek geldi. Göz yumuldu. Bu aşikardır. HDP’yi ‘haşerat’ olarak ifade eden iktidarın tetikçisidir bu kişi. Kirli ilişkileri vardır bu ilişkiler üzerinden partimize organize bir şekilde gelmiştir. 5 arkadaşımız standart şekilde oradayız, yarım saat sonra daha kalabalık olacaktı. Çok bilinçli bir tercihtir” ifadelerini kullandı.

‘PARTİMİZ HEDEF GÖSTERİLDİ’

Katliam günü yaşananları da anlatan Baydur, şöyle konuştu: “O gün partinin kapısına geldiğimde silahlı iki kişinin beklediğini gördüm. 2’nci kata silahlı baskın olduğunu söylediler. Hala da kim olduklarını bilmiyorum. ‘Siz neden müdahale etmiyorsunuz’ dedim. Katilin içeri girişinden 5 dakika sonra oldu bu konuşma. Polisler ‘biz müdahale edemeyiz çelik yelekliler gelip müdahale edecek’ dediler. Siz müdahale edemiyorsanız, ‘ben gireceğim’ dedim beni de uzaklaştırdılar. Karşımızdaki çadır normalde hiç yalnız kalmaz. Kendi kapımızda basın açıklaması yapamayız normalde. 10 tane faşist gelir bize hakaret eder. İl örgütümüz bilerek hedef gösterildi. Emniyete söyledik: siz yol vermezseniz kimse bizim kapımızda açıklama yapamaz önleyin dedik. AKP-MHP’nin bahçesine bile giremezler bizim kapımızda eylem yapıyorlardı. Benim polislerle görüşmemden 45 dakika sonra çelik yelekliler içeri girdi ama müdahale edilmedi katil kendisi dışarı çıktı. Toplu katliam için gelmiştir.”

HDP İzmir İl Yöneticisi Ramazan Efendioğulları da olay günü yaşadıklarını anlattı. Deniz Poyraz ile birlikte çay yapıp, içtiğini aktaran Efendioğulları, “Sonrasında havaalanına gittim. İl Örgütü kapısının açık mı yoksa katil mi açtı bilmiyorum. Onun da incelenmesini istiyoruz. Baskın olduğunu telefonda bize söylediler” diye aktardı.

Duruşma tanık ifadeleriyle devam ediyor.