Dersim'de 5 Ocak 2020’de kaybolan üniversite öğrencisi Gülistan Doku’nun annesi Bedriye, babası Halit ve ablası Aygül Doku, İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube binasında basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan İHD Ankara Şube Eş Başkanı Sevil Turgut, Gülistan Doku’nun iki yıldır kayıp olduğunu, ancak cevap vermesi gerekenlerin hala ses çıkarmadığını belirterek, Doku ailesinin 3 gündür Ankara sokaklarında her türlü şiddete maruz kaldıklarını kaydetti. Ailenin istediği tek şeyin Adalet Bakanlığı’yla görüşmek olduğunu ifade eden Turgut, “Adalet Bakanlığı’yla görüşmek ailenin en doğal hakkı. Ancak otelden dahi çıkmalarına izin verilmiyor” dedi.

‘ADALET İSTİYORUZ’

Gülistan Doku’nun Ablası Aygül Doku, “Gülistan Doku nerededir” sorusunun ülkenin sınırlarını aştığını belirterek, görüştükleri İçişleri Bakanlığı yetkililerinin kendilerine, “Gülistanın kaybolması adli olaydır. Adalet Bakanı’yla görüşün” dediklerini söyledi. Doku, “Biz iki yıldır Adalet Bakanı’yla görüşmek istedik. 2 aydır biz nöbet tutuyorduk ancak sağlık sorunları nedeniyle bırakmak zorunda kaldık. Şimdi Ankara’ya geldik, birçok siyasi partiyle görüştük ve hepsi bize, ‘sizinle ilgileneceğiz’ dedi.  AKP’li vekillere çağrımdır; Gülistan 21 yaşında bir kadın, hepinizin başına gelebilirdi. Komisyon kurmanızı istiyoruz, reddetmeyin. Biz daha kızımıza ne olduğunu bilmiyoruz. Biz 2 yıldır Adalet Bakanı’nın özel kalemiyle dahi görüşemedik” şeklinde konuştu. 

‘DELİLLER YOK SAYILDI’

Gülistan Doku’nun baş şüphelisinin, dönemin Tunceli Valisi Tuncay Sonel tarafından Rusya’ya gönderildiğine dikkati çeken abla Doku, “Deliller yeterince toplanmamış. Bunları bize söyleyen başsavcılık. Biz bunları Adalet Bakanlığı’yla görüşmek istiyoruz. Sadece biz kızımızı ve adaleti istiyoruz. Bu sorunu etrafımızı sararak çözemezsiniz. Biz ancak kızımız bulunduğunda evimizde oturacağız. Ailem artık Fatiha okunacak bir mezar istiyor” şeklinde konuştu.

POLİS SALDIRISINI ANLATTI

Dün tekrar Adalet Bakanlığı’na gitmek isterken polis tarafından engellendiğini ifade eden abla Doku, darp edildiklerini söyledi. Doku, “Bir kadın üzerime yürüdü, ‘ben 500 kişiyi yönetiyorum, sen kimsin Adalet Bakanlığı’na gidemezsin’ dedi. O arada diğer polisler tuttu onu. Başka bir erkek polis üzerime yürüdü.  Erkek polis orada polisliğini değil, erkekliğini dayattı. Başta üzerimize yürüyen polislere sesleniyorum, bizim suçumuz kızımızı aramak mı” diye sordu.

 ‘BAKANLA GÖRÜŞMEK İSTİYORUZ’

Anne Bedriye Doku da, Adalet Bakanlığı’yla görüşmek istediklerini, ancak kendilerine izin verilmediğini kaydederek, “Biz bakanlığa gitmek isterken, 4 kadın polis bana saldırdı, zorla araca bindirdiler. Ellerim morarmış. Bana ‘Burada kamera yok, burada yapın ne yapacaksınız’ dediler. Ben de dedim, bizi öldürün. Sadece yarım saat Adalet Bakanı’yla görüşelim. Zaten biletimizi aldık evimize gideceğiz. Adalet Bakanlığı’yla görüşmek istediğimizde etrafımızı sarıyorlar. Dün kızım rahatsızlandı, hastaneye götürdük” dedi.

‘KOMİSYON KURULSUN’

Zaynal Abarakov’un 24 saat gözaltına alınması durumunda Gülistan Doku’nun bulunabileceğini belirten anne Doku, “Biz de şimdi evimizde olurduk. Abarakov ‘Zaten benim arkam sağlamdır. Kimse bir şey yapamaz’ diyor. Ben merak ediyorum kim bunun arkasında. Bütün siyasetçilere sesleniyorum, bizi karanlıkta bırakmayın. Bir komisyon kurulsun istiyoruz. Bütün siyasi partilere gittik hepsi tamam dedi sadece AKP kaldı. Ben onlara da buradan çağrı yapıyorum, komisyon kurulsun, kızım bulunsun. Bana kızımın kemiğini verin, ben bir Fatiha okuyayım” ifadelerini kullandı.