Dersim Kadın Platformu, Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku'nun kayboluşunun birinci yılında Seyit Rıza Meydanı'nda basın açıklaması için bir araya geldi. Açıklamaya, Doku’nun annesi Bedriye Doku, babası Halit Doku, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Alican Önlü, Dersim Dağ, Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Dersim Barosu Başkanı Kenan Çetin açıklamaya katıldı. Açıklamada, "Bir yıldır soruyoruz, soracağız Gülistan suda değil nerede?" pankartı açılırken Gülistan Dokunun fotoğrafları, " Gülistan Doku nerede" dövizleri taşındı. Açıklama öncesi sık sık "Katledilen kadınlar isyanımızdır” sloganları atıldı. 

 Açıklama öncesi Doku’nun annesi kızı Gülistan için ağıt yakması duygulandıran anlara neden oldu. 

 ‘ABAKAROV’U NEDEN KORUYORSUNUZ?’

Dersim Kadın Platforum adına açıklama yapan Damla Çınar, katledilen ve kaybedilen kadınların faillerini tanıdıklarını söyledi. Çınar, "Failleri kentimizde yaşanan sayısız cinsel suçtan, katledilen ve kaybedilen kadınlardan, Şule’den Duygu’dan, İpek’ten, Pınar’dan, Aylin’den, Esma’dan tanıyoruz. Kadınları ikincil cins olarak gören, yaşamı erkek egemenliği üzerine inşa eden, yargıdan medyaya kadar, öldürülse bile hep kadınları suçlayan düzeniniz, bu düzeni hevesle sürdüren iktidar suçludur. Biz kadınlar bugün bu meydanda daha güçlü soruyoruz: Gülistan’a ne oldu? Zaynal Abakarov’u neden koruyorsunuz? Gülistan neden sadece suda arandı?  Bugün bir çok farklı şehirden kadınlar ile aynı soruyu soruyoruz. İlk günden beridir sormaktan vazgeçmediğimiz gibi, Gülistan bulunana kadar akıbeti sormaktan da vazgeçmeyeceğiz" ifadesinde bulundu. 

ÖZEL SAVAŞ POLİTİKALARI SON BULSUN

HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ ise, bir yıldır Doku soruşturmasında bir ilerleme kaydedilmediğini dile getirdi. Dağ, Doku bulunana, özel savaş politikalarının son bulunana, kaybedilen ve katledilen kadınların hesabını soracaklarını vurguladı. Her bir kadının hesabı sorulana kadar, sokaklarda olacaklarını ifade eden Dağ, “Gülistan Doku nerede?’ diye soran üniversite öğrencilerini yurttan atanlar, Musa Orhan katildir diyenleri gözaltına alanlar, failleri koruyanlar hesap verecek. Özel Savaş politikalarını kadınlar üzerinden yürütenler genç kadınlara hesabını verecek. Gülistan’ın sıra arkadaşları, sokak arkadaşları, yoldaşları bunun hesabını soracak” diye konuştu.

‘HESABINI SORACAĞIZ’

“Buradan bir kez daha söylüyoruz. Musa Orhan katildir, Zaynal Abakarov şüphelidir” diyen Dağ, bir an önce Doku’nun akıbetinin ortaya çıkması çağrısında bulundu. Gülistan'ın kaybedilişinden devletin sorumlu olduğunu hatırlatan Dağ, “Gülistan'ın kaybettirilmesinden bu devlet sorumludur. Türkiye devleti 90'lı yıllarda onlarca faili meçhullerin hesabını vermemişken, tekrar insanlar kaybettiriyor. Bunların hesabı verilmiyor, bir yılda soruşturmada henüz bir adım atılmış değil. Sözümüz olsun faili meçhullerin, katledilen, kaybedilen genç kadınların, Gülistan Doku’nun da failleri yargılanacak.  Gerçek hukuk karşısında gerekli cezaları alacaklar ve bunun hesabını biz kadınlar soracağız.  Gülistan Doku nerede, Gülistan Doku bir an önce bulunsun, Gülistan Doku’nun faillerin bir an önce yargılansın diyoruz” diye belirtti. 

ANNE DOKU: KIZIMI BULUN

Gülistan Doku’nun Annesi Bedriye Doku'da, kızının hala neden bulunmadığını sordu. Anne Doku, bir yıldır yaşadığı acının tarifi olmadığını belirterek, şunları söyledi: “Ben Gülistan’ı devlete emanet ettim. Gülistan ‘korkuyorum’ diye mesaj atıyor. Gülistan neden korkuyor.  Ne yaptınız Gülistanıma, başına ne getirdiniz, hangi toprağa gömdünüz. Ben Gülistan’ın annesiyim bir yıldır yüreğimi parçaladılar. Ben kafamı bir yıldır yastığa koyduğumda içime ateş düşüyor. Bulun bir an önce kızımı.”

 Açıklama, “Gülistan Doku nerede” sloganıyla son buldu.