Ankara Sağlık Emek ve Meslek Örgütleri, Ankara Tabip Odası'nda (ATO) "Sağlık Çalışanları Açısından Ankara’da Pandeminin Son Hali" başlıklı ortak basın toplantısı düzenledi. “Yaşamak yaşatmak istiyoruz” yazılı pankartın yer aldığı açıklamaya, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Eşbaşkanı Kubilay Yalçınkaya, Ankara Diş Hekimleri Odası (ADO) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Faik Serhat Özsoy ve ATO Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Haydar Can Dokuyan katıldı.

Ortak açıklamayı yapan Dokuyan, koronavirüs (Kovid-19) salgının tüm hızıyla devam ettiğine değinerek, “Pandemi nedeniyle oluşan küresel sağlık krizine mesleki yükümlülükleri ve topluma karşı sorumlulukları gereği, sağlık emekçileri en ön saflarda mücadele etmektedirler. Ülkelerin sağlık otoritelerinin yaptığı açıklamalara göre, sağlık çalışanları toplumun kalanına göre 4-15 kat daha fazla enfekte olmaktadırlar” dedi.

122 EMEKÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre; Türkiye’de 40 bin sağlık çalışanının enfekte olduğunu, 50’si hekim olmak üzere toplam 122 sağlık emekçisinin pandemi mücadelesi verirken hayatını kaybettiğini söyleyen Dokuyan, “Ankara sağlık emek ve meslek örgütleri olarak salgının ilk gününden itibaren Ankara’da enfekte olan sağlık çalışanlarını takibini yapmaya çalıştık. Bunun için Ankara İl Sağlık Müdürlüğü ile gerçekleştirdiğimiz yüz yüze görüşmeler ve daha sonra yaptığımız yazılı başvurulardan da ne yazık ki bir sonuç alamadık. Kaç sağlık çalışanın enfekte olduğu gibi hem kamuoyunu, hem biz sağlık meslek ve emek örgütlerini ilgilendiren bilgilere ulaşmak için yaptığımız başvurular karşılıksız kalmıştır” ifadelerini kullandı.

GÜNLÜK 10 BİN FİLYASYON 

Üyelerinden, aktivistlerden ve filyasyon ekiplerinden aldıkları teyitli bilgilere göre, enfekte sağlık çalışanlarının verilerini tablo halinde kamuoyuyla paylaştıklarını dile getiren Dokuyan, “21 Ekim itibariyle ilimizde teyit ettiğimiz bin 72 sağlık çalışanına Kovid-19 tanısı konulmuştur. Gerçek sayının bu rakamların çok üzerinde olduğunu biliyoruz ve dile getiriyoruz. Ankara' da son 1 haftadır filyasyon yapılan kişi sayısı günlük 10 bin civarı iken, Türkiye geneli açıklanan vaka sayıları 2 binlerde seyretmektedir” bilgisini paylaştı.

TALEPLER

Pandeminin başından beri açıklanan resmi verilerin şeffaf olmamasından kaynaklı kaygının, güvensizliğin arttığını dile getiren Dokuyan, bu durumun sağlık emekçilerini tükenmişliğe sürüklediğine dikkati çekti. 

Dokuyan, emek ve meslek örgütlerinin taleplerini şöyle sıraladı: 

“* Sağlık çalışanlarına özellikle en riskli grupta olanlara öncelikli olmak üzere düzenli test yapılmalıdır. İnfluenza mevsimi olmasından ötürü tüm sağlık çalışanlarına ücretsiz ve hemen influenza aşısı yapılmalıdır.

* Kişisel koruyucu ekipman eksikliği devam eden filyasyon ekiplerine, ASM çalışanlarına ve yoğun bakım ünitesinde görevli sağlık çalışanlarına nitelikli ve eksiksiz KKE sağlanmalıdır.

* DSÖ’nün önerdiği ve birçok ülkede kabul edildiği gibi ülkemizde de Kovid-19 hastalığı sağlık çalışanları için iş kazası, meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir.

* Yurttaşların sağlık hakkına erişimini sağlamak için kamu hastanelerinde, Ağız Diş Sağlığı Hastanelerinde ve merkezlerde pandemi koşullarına uygun teknik ve fiziki düzenlemeler bir an önce yapılmalı, bu konuyla ilgili plan-program ve çalışma takvimi paylaşılmalıdır.

* Filyasyon uygulamasında görevli personel sayısı ve mesai düzeni tekrar gözden geçirilmeli, ekiplerin büyük çoğunluğunu oluşturan diş hekimlerinin meslek tanımları içinde çalışmaları sağlanmalıdır.

* Kovid-19 virüsünün kuluçka süresi 14 gündür. Enfekte ve temaslı normal popülasyondaki kişiler için 14 gün izolasyon ve istirahat sağlanırken, sağlık emekçileri semptom durumuna göre 7 gün sonrasında çalıştırılmaktadır. Sağlık çalışanları ve toplum için daha yüksek risk teşkil eden bu duruma derhal son verilerek, bulaşma riskinin olduğu 14 gün boyunca istirahat ve izolasyon sağlanmalıdır.

* Emek yoğun çalışma gerektiren sağlık iş kolunda küresel salgınla birlikte iş yükü ve işin yoğunluğu artmıştır. Sağlık çalışanları tükenmektedir. Atama bekleyen sağlık çalışanlarının ataması derhal yapılmalıdır.

* Yoksulluk sınırının 7 bin 900 TL olduğu ülkemizde insan onuruna yaraşır, emeklilik maaşına yansıyan, güvenceli ve temel gelir ana talebimizdir. Acil sağlık krizi ile mücadele ederken Kovid-19 tanısı alan sağlık çalışanlarının ek ödemesi kesilmektedir. Sağlık emekçileri ekonomik olarak ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Bu uygulamalara bir an evvel son verilmelidir.”