Ankara’da Boğaziçi Üniversitesi’ne “kayyım rektör” atanmasını protesto eden öğrencilere, polis müdahale etti. Kızılay’da bulunan İzmir Caddesi üzerinde bir araya gelen ve Güvenpark’a yürümek isteyen gençler, polis tarafından engellendi. Gençlere sert müdahalede bulunan polis, gazetecileri de alandan uzaklaştırdı. Müdahalede çok sayıda genç gözaltına alındı. 

YURTTAŞLAR TEPKİ GÖSTERDİ

Polis müdahalesine tepki gösteren gençler, “Üniversiteler bizimdir” ve “Kayyım defol” sloganları attı. Gözaltı sırasında gençlerin elinde bulunan pankart ve dövizler de polisler tarafından parçalandı. Polis, Sakarya Caddesi’nde bulunan yurttaşlarında maskelerini açmasını istedi. Polisin tutumuna yurttaşlar tepki gösterdi. Yaşlı bir kadın polisler tarafından zorla alandan uzaklaştırıldı.

Güvenpark’a gelmeye çalışan öğrencilere de müdahale eden polisler, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

MERSİN

Mersin'de üniversite öğrencileri, Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyımı protesto etti. Yenişehir ilçesinde bulunan Platin önünde bir araya gelen öğrenciler, Forum Alışveriş Merkezi önüne kadar yürüdü. Çok sayıda öğrencinin katıldığı açıklamada “Kayyım rektör istemiyoruz” pankartı açıldı.

“Atanmış rektörlere karşı üniversiteler bizimdir” diyen üniversite öğrencisi Hasan Tekin, Boğaziçi Üniversitesi'ne kayyım olarak atanan Melih Bulu’nun daha önce AKP milletvekili aday adayı olduğunu ve birçok görevde yer aldığını hatırlattı.

Tekin, “Rektör atamaları, baskılar ve saldırılar ile üniversiteler özgür düşünceden ve demokratik yapıdan uzaklaştırılıyor. Sermayenin hizmetinde birer iş merkezi haline getirilmek isteniyor. Üniversiteliler ses çıkarmayan, iktidarın emrinde, biat eden, tek tipleşmiş bir kalıba sokulmaya çalışılıyor” diye konuştu.

Açıklama “Üniversiteler bizimdir, bizimle özgürleşecek” ve “Kayyım rektör istemiyoruz” sloganlarıyla sonlandı.

İZMİR 

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı  (TİHV) ve İzmir Barosu, Boğaziçi Üniversitesi'ne kayyım rektör atamasına tepki göstererek, basın açıklaması yaptı. İzmir Adliyesi C Kapısı önünde yapılan açıklayama çok sayıda kişi katıldı. 

AKP’den milletvekili aday adayı olmuş bir kişinin Cumhurbaşkanı tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör kayyım olarak atandığını dile getiren Avukat Hazal Aydın, herkesin tepsiyle karşılanan bu kararın kabul edilemez olduğunu söyledi. Aydın, açıklamaya katılan öğrencilerin sabaha karşı evleri basılarak, duvarları ve kapıları kırılarak gözaltına alındığını söyledi. 

'ÜNİVERSİTEDEN ELİNİ ÇEKMELİDİR'

Öğrencilerin bir kısmı gerek gözaltına alınırken gerekse daha sonra işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını hatırlatan Aydın, “Kayyım rektöre karşı akademik özgürlüğü ve demokratik haklarını savunmak isteyen öğrenciler, bunu Anayasa ve Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan ifade, toplanma ve örgütlenme özgürlüklerini barışçıl biçimde kullanarak yapmışlardır. 

‘BOĞAZİÇİ’NİN YANINDAYIZ’

Hak ve hukuk örgütleri olarak ‘kayyım rektör’ e karşı eşit, özgür ve demokratik üniversite talep eden, anti demokratik bir uygulamaya karşı en temel hak ve özgürlüklerini kullanarak eleştiri ve tepkilerini dile getiren Boğaziçi Üniversitesi’nin öğrenci ve akademisyenlerinin yanında olduğumuz belirtiyoruz. Bu nedenle iktidarı derhal demokratik değerlere ve insan haklarına saygı göstermeye davet ediyoruz. Kapılarına kelepçe vurdurduğu, akademisyenlerinin cübbelerini polis postallarıyla ezdirdiği, emekçilerini güvencesiz çalışmaya mahkûm ettiği, öğrencilerini gözaltına aldırdığı üniversiteden elini çekmelidir” dedi.