İktidarın kutuplaştırıcı söylem ve politikaları doğrultusunda Kürtlere yönelik gerçekleşen ırkçı saldırılar devam ederken, yargının cezasızlık politikası da faşistleri cesaretlendiriyor. Kars’tan Ankara’ya aileleriyle birlikte 1994 yılında göç eden Ferit, Tuncer, Feyyaz ve Halis Boztaş, Kurban Bayramı dolayısıyla hayvanlarına baktıkları Mamak’ın Gökçeyurt mahallesinde 20 Temmuz günü komşuları olan Kırıkkaleli Ayhan Tokuş ve kardeşleri tarafından ırkçı saldırıya maruz kalarak ağır yaralanmıştı. Yakınlarının yardımıyla hastaneye kaldırılan yaralılardan Tuncer ve Halis Dışkapı, Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne, Ferit ve Feyyaz kardeşler ise Ankara Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alınmıştı. 

2 KİŞİNİN TEDAVİSİ HASTANEDE SÜRÜYOR

Ferit ve kuzeni Halis tedavilerinin ardından hastaneden taburcu edildi, Tuncer ile Feyyaz kardeşlerin ise hastanedeki tedavileri sürüyor. Ayağından yaralanan ve hastaneden taburcu edilen Halis’in henüz ayağını hissetmediği aktarıldı. Tuncer ile Halis’in ise hayati tehlikeyi atlattıkları ancak bir süre daha hastanede gözetim altında tutulacakları öğrenildi. 

'BU PLANLANMIŞ BİR SALDIRIYDI'

Hastanede ziyaret ettiğimiz Tuncer Boztaş, olayın planlanmış olduğunu ifade ederek yaşananları şu sözlerle anlattı: “Daha önceden de babamla tartışmışlardı. Bayram günü kardeşim Ferit’in onlarla tartıştığını gördüm. Bunun üzerine ben de ne olduğunu öğrenmek için kardeşimin yanına gittim. Kardeşimi yakasından tutup kendi bahçelerine doğru çektiler. Kardeşimi içeri koydukları gibi kurşun sıkmaya başladılar. Amcamın oğlu Halis bize yardıma gelirken onu da vurdular. Bu planlanmış bir saldırıydı. Biz yanlarında Kürtçe konuşunca onların zoruna gidiyordu. Hepsinin yaralama, cinayet, uyuşturucu gibi suçlardan sabıkaları da var.”

FAİLLERİN KÜRTLERE SALDIRISI İLK DEĞİL

Olayın gerçekleştiği Gökçeyurt mahallesinde ise jandarmanın faillerin evini koruyor olması dikkat çekti. Evlere de Türk bayrakları asıldığı görüldü. Fail Ayhan ve ailesinin 2 yıl önce köye yerleştiği öğrenilirken, köy nüfusunun büyük oranda Kürtlerden oluşması fail ve ailesinin köye bilinçli bir şekilde yerleştirilmiş olma ihtimalini de akıllara getirdi. Yaşanan ırkçı saldırıya ilişkin görüştüğümüz köylüler de fail Ayhan ve ailesinin sürekli silahlarla gezdiğini ve korunduklarını belirtti. Köylüler, failin ve ailesinin daha önce de Kürtlere saldırdığını aktardı. 

MARDİN VE ERZURUMLU AİLELER DE DARO EDİLMİŞ

Güvenlikleri nedeniyle isimlerini paylaşamadığımız köylülerden biri, olaydan bir hafta önce Mardinli bir çobanın fail Ayhan ve kardeşleri tarafından darp edildiğini ve daha öncesinden Erzurumlu bir aileye de saldırdıklarını kaydetti.

FAİLLER SİLAHLI GEZİYORLAR

Bir diğer köylü, fail Ayhan ve kardeşlerinin sürekli olarak silahlı bir şekilde gezdiğini ve korunduklarını ifade etti.

Köyden bir başka yurttaş ise faillerin herkese saldırdığının altını çizerek, 2 sene önce köye yerleştiklerini dile getirdi.

'BUGÜN ONLARA YARIN BİZE YAPILACAK'

Başka bir köylü ise şu şekilde konuştu: “Hep Kürtler ‘şöyle böyle’ diyorlar. Oysa ki onlar çok kötüler. Memleketimizde işimiz, gücümüz olsa başka yerlere gelir miydik hiç. Biz de 10 yıldır buraya geldik. 10 yıldır buradayız ama şimdiye kadar kimseyle bir kavgamız olmadı. 2 sene önce ise Kırıkkaleliler buraya taşındı. Onlar gelmeden önceye kadar köyde kavga olmuyordu. Bayram günü kurşun seslerini duyunca çok şaşırdık. Çoluk çocuk demeden kurşun yağdırıp durdular. Bayram günü yapılacak şey miydi bu?  Bugün onlara yapıldı yarın bize yapılacak. Onlar Süleyman Soylu ve Devlet Bahçeli tarafından korunuyor.”

KARDEŞLERİ YARALANDI KENDİSİ POLİSLERCE DARP EDİLDİ

Konuştuğumuz Mahmut Boztaş da silahlı saldırıya uğrayan ve ağır yaralanan 3 kardeşi ve kuzenini hastaneye kendi imkanları ile yetiştirdiğini kaydetti. Yaralıları Acil Servis’e götürdükten sonra hastanenin önünde ailesiyle beklerken,  tartışma yaşandığını belirten Mahmut, “Ben ortalığı yatıştırmaya çalışırken, Süleyman Soylu’nun adamları olan sivil polisler hastanenin önünde coplarla bizi darp ettiler ve sonra da beni zorla araçlarına bindirerek gözaltına aldılar. Bizi karakola götürene kadar yol boyunca aracın içinde coplarla bana ve kuzenime saldırdılar. Hem küfür hem de işkence ettiler. Ayaklarımız ve vücudumuzun birçok yeri kan toplamış ve darp izleri hala var. Ağzımı, burnumu, dudaklarımı işkenceyle patlattılar. Bizi dinlemeden saldırıyorlardı. Karakolda kamera vardı diye bana dokunmadılar ama arabada kamere yoktu ve beni arabada darp etmekten nerdeyse öldüreceklerdi” şeklinde konuştu.

'SİLAHSIZ GEZMİYORLAR'

Polislerin kendilerine Kürt oldukları için hakaret ettiklerini ifade eden Mahmut, “Bu ırkçı bir saldırıydı çünkü Kürtlere ‘bitirme’ gözüyle bakıyorlar. Yani ‘bu ülkede Kürtleri istemiyoruz’ anlamına geliyor. Karşı taraf silahlarla geziyorlar. Daha önce de Mardinlilerle kavga etmişlerdi. Üzerlerinde hazırda taşıdıkları silahlarla bize saldırdılar” dedi.

JANDARMA ARAYI BULMAYI TEKLİF ETMİŞ!

Jandarmaların faillerin evinin önünde olduğunu ve olay yerini temizlediğini sözlerine ekleyen Mahmut, jandarmanın faillerin aileleri ile irtibatta olduğunu, karşı tarafın kendilerine arayı bulma teklifinde bulunduğunu ve jandarmanın da gelip buna aracılık ederek “Arayı bulun” dediğini söyledi. Mahmut, jandarmanın bu teklifine karşı çıktıklarını ve ara bulunacak bir durumun olmadığı cevabını verdiklerini kaydetti. Darbe girişiminden sonra binlerce silahın dağıtıldığını ve bulundukları köye de getirildiğini aktaran Mahmut, faillerin evlerinde çok sayıda silahın olduğunun altını çizdi. 

KAYIP SİLAHLAR KÜRTLER İÇİN Mİ KULANILIYOR?

Mahmut’un bu söylemi akıllara devlet destekli mafya lideri Sedat Peker’in darbe girişiminden sonra AKP’lilerin silah dağıttığı, bundan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun haberdar olduğu ve kayıp olan silahların olduğu iddiasını getirdi. 

FAİLLER HALEN YAKALANMADI

Olayın failleri Ayhan Tokuş ve yakınları saldırıyı gerçekleştirdikten sonra köyden kaçtı. Failler halen yakalanmadı.  

TANIKLARIN VE YARALILARIN İFADESİ ALINMADI

Yine olaya ilişkin soruşturma sürerken, soruşturmanın hangi aşamaya geldiği öğrenilemedi. Olaya tanıklık edenlerin ve yaralıların da henüz ifadesinin alınmaması dikkat çekti. 

İZMİR, KONYA, AFYON...

Öte yandan Kürtlere dönük bu saldırılar ilk değil. 17 Haziran’da Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Binasına yönelik gerçekleşen saldırıda Onur Gencer tarafından Deniz Poyraz’ın katledilmesinin ardından, Konya’da onlarca kişi tarafından ırkçı saldırıya maruz kalan Hakim Dal da katledildi. Yine geçtiğimiz günlerde Afyon’da mevsimlik tarım işçisi Kürtlere yönelik ırkçı saldırı gerçekleşti.

Jinnews- Öznur Değer-Sevim Sütçü