Ankara Kadın Platformu, Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesiyle birlikte kadın haklarına getirdiği kısıtlamalar ile kadınların maruz kaldığı sorunlar nedeniyle Afgan kadınlarla dayanışmak için Sakarya Caddesi’nde bir araya geldi. Polis kadınların Sakarya Caddesi’nde yapmak istediği basın açıklamasına engel oldu. Kadınlar polis engeli üzerine zılgıt ve alkışlarla Çankaya’da bulunan Çankaya Belediyesi önüne yürüdü. "Afganistanlı kadınlar yalnız değildir" pankartının açıldığı açıklamada kadınlar, "Öfkemiz sınır tanımaz", "Direnen kadınlara bin selam" ve "Jin Jiyan azadi" yazılı dövizler taşındı. Açıklamada sık sık "Kadınlar birlikte özgürleşecek" "Kadın yaşam özgürlük" ve "Yaşasın kadın dayanışması" sloganları atıldı. 

'KİMSENİN GÜVENLİĞİ YOK'

“Hayatları için direnen Afganistanlı kadınların yanındayız! Kadın dayanışması sınır tanımıyor” başlığıyla yapılan açıklama metnini okuyan Ankara Kadın Platformu üyesi Hande Köse, Afganistan’da başta ABD olmak üzere birçok emperyalist ülkenin sürdürdüğü işgal politikalarının, geçtiğimiz günlerde Taliban’ı iktidara getirdiğine vurgu yaptı. Afganistan’da Taliban rejimi altında can güvenliği olmadığını söyleyen kadınların çığlığının bütün dünyaya yayıldığına dikkat çeken Köse, “Artık Afganistan’da kadınlar, çocuklar, LGBTİ+lar, sanatçılar, bilim insanları, insan hakları savunucuları… kısacası Taliban karşıtı olan, özgürlüğünü ve hayatlarını savunmak isteyen hiç kimsenin can güvenliği yok” sözleriyle sorumlunun NATO olduğuna dikkati çekti.

 ‘TALİBAN SEMPATİZE EDİLİYOR'

Taliban’ın Kabil’i devralmasıyla kadınların dayanışma çığlığının ülke sınırlarını aştığının altını çizen Köse, bunun tesadüf olmadığını dile getirdi. Kadınların dünyanın neresinde, hangi koşullar altında olursa olsun hayatları için direndiklerini söyleyen Köse, “Ana akım medya Taliban’ın ‘Kadın haklarına saygı göstereceğiz’ sözünü yayarak Taliban’ın geçmişte gerçekleştirdiği katliamların üstünü örtmeye çalışarak sempatize ediliyor" dedi. 

‘KADINLARIN ÇIĞLIĞI OLUN'

Köse, Taliban’ın Afganistan’da kalmaya, kadınlara zulmetmeye devam ettikçe Afganistan’da hiçbir kadının, çocuğun ve LGBTİ+’ların güvende olmayacağını söyledi.

Afganistan’da güçlenen şeriat rejimine karşı bütün dünya kadınları olarak ses çıkarmaları gerektiğine vurgu yapan Köse şu çağrıda bulundu: “Dünyanın neresinde olursa olsun bir kadın güvende değilse hiçbirimiz güvende değiliz! Bugün tüm dünya kadınları için mücadeleyi büyütmeliyiz! Hayatları için direnen Afganistanlı kadınların yanındayız. Dün nasıl Rojavalı kadınlar IŞİD’in erkek şiddetine karşı direndiyse, bugün Afganistanlı kadınlar Taliban şiddetine karşı direnişte. Afganistan halkının Taliban karşısında kendi yaşamlarını yeniden kurmak için bağımsız ve kendi iradelerine dayanan bir yol bulacağına inanıyoruz. Bu mücadelenin başını kadınların çekeceğini günlerdir Taliban’ın silah kullanmasına rağmen devam eden sokak gösterilerindeki kadın direnişçiliğinden görüyoruz. Tüm kadınları uluslararası dayanışmaya, Afganistanlı kadınların çığlığına ortak olmaya çağırıyoruz.”