Suruç Aileleri İnisiyatifi’nin Suruç’ta yaşamını yitirenler için Kadıköy Halitağa Caddesi’nde yaptığı açıklama ardından Süreyya Operası önünde açıklama yapmak üzere yürüyüşe geçen gençlik örgütleri üyelerine polis biber gazı ve plastik mermi ile müdahale etti. Müdahalede en az 20 genç darp edilerek gözaltına alındı.

Halitağa Caddesi’nden yürüyüş yapmak isteyen birçok genç de gazdan etkilenmemek için cadde üzerinde bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İlçe binasına sığındı. İlçe binasına sığınan gençlere polis tekrar gaz sıkarak dışarı çıkmalarına engel oldu. Gençlerin ilçe binasından çıkması uzun süre engellendi.

Öte yandan alanda haber takibi yapan Dokuz Sekiz muhabiri Fatoş Erdoğan da müdahalede kolundan yaralandı. Erdoğan ambulansla hastaneye kaldırıldı.

ANKARA

Ankara'da yapılmak istenen Suruç anmasına müdahalede çok sayıda genç darp edilerek gözaltına alındı.

Ankara'da Gençlik Örgütleri tarafından Urfa'nın Suruç ilçesinde DAİŞ tarafından yapılan bombalı saldırıda yaşamını yitiren 33 gencin anmasına polis sert müdahale etti.

Gençlik Örgütleri tarafından Güvenpark’ta yapılacak Suruç anması öncesi yüzlerce polis ve gözaltı araçlarıyla park ablukaya alındı. Gazeteciler alana yaklaştırılmazken alana “Suruç için adalet herkes için adalet” sloganı atan 3 genç yere yatırılarak, gözaltına alındı. Gözaltına alınma sırasında gençler polisler tarafından tekmelerle darp edildi.

Gazetecilerin çekim yapmasına da izin vermeyen polisler, gazetecileri alandan uzaklaştırmaya çalıştı.

OLGUNLAR’DA DA SERT MÜDAHALE

Olgunlar Sokak’ta bir araya gelen 20 kişilik gençlik grubuna polisler müdahale etti. Uyarı dahi yapılmadan gözaltına alınan gençler darp edildi. Yere yatırılan gençler üzerlerine ayaklarla basılarak gözaltı işlemi gerçekleştirildi. Polis aracına zorla bindirilen gençler burada da darp edildi. Müdahale sırasında gençler “Suruç için adalet, herkes için adalet” sloganları atmayı sürdürdü. Bir polis genci polis aracına bindirirken, kafasını araca vurdu.

Müdahale sırasında esnaf ve gazetecilerin çekim yapması engellendi. Gençlere uyarmadan müdahale eden polis, esnafın dağılması için sık sık anons geçti. Bir esnaf gençlere uygulanan işkenceye tepki gösterdi. Polisler esnafı alandan uzaklaştırdı.

Müdahale sırasında telsizlerden anons geçen polislerin “Gazeteciler bilgi almaya çalışıyor. Onları alandan uzaklaştırın” sözleri de duyuldu.

TERS KELEPÇE YAPILDI

Konur Sokak’ta da 33 kişinin fotoğraflarının yer aldığı pankartlarla yürümek isteyen gençlere polis izin vermedi. Gençlerin sokağa çıkmasıyla müdahale eden polisler, gençleri ters kelepçe ile gözaltına alındı.

Gözaltına alınan gençlerin nereye götürüldüğüne dair bilgi edinilemedi.

Gözaltına alınan gençlerden isimleri öğrenilenler ise şöyle: “Şamil Parlak, Doğuş Özdemir, Seçil Işık, Deniz Baran Erbudak, Özenç İslamoğlu, Yücel Yavuz, Birkan Polat, Devrim Taylan Eryılmaz, Mert Karatağ, Sefa Bayraktar, Said Boztaş, Emir Parlak, Ertürk Soysal, Zeynep Ülger, Güney Akgün, Deniz Barış Kuş ve Emrecan Konyalı.”

İZMİR

İzmir’de Suruç Katliamı’nda yaşamını yitirenleri anmak isteyen kitleye müdahale eden polisler, yürüyüşe izin vermedi. Polis barikatlarına direnen kitleye gerçekleşen ikinci müdahalede çok sayıda kişi gözaltına alındı. 

İzmir’de bir araya gelen Gençlik Örgütleri Urfa’nın Suruç ilçesinde DAİŞ saldırısında yaşamını yitiren 33 genci anmak için Karşıyaka İzban önünde bir araya geldi. İş Bankası önüne yürüyüş yapmak isteyen gençlere polis izin vermedi. Eylemde HDP kent vekilleri Murat Çepni ve Serpil Kemalbay da yer aldı. Gençler ve vekiller polis müdahalesinde darp edildi. Polis müdahalesine rağmen dağılmayan kitle “Gün gelecek, devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganlarıyla bekleyişini uzun bir süre sürdürdü.

Kitle önüne barikat kuran polisler yürüyüşe izin vermezken, gençler sloganlarla barikatı aşmaya çalıştığı esnada ikinci bir müdahale gerçekleşti. Müdahalede çok sayıda kişi gözaltına alındı. 

Ayrıntılar geliyor…