“Terör” yaftası sırası Ankara'da işportacılık yaparak geçimlerini sağlayan işçilere geldi. Çankaya İlçesi’nin Kızılay semtinde akşamları saat 21.30'dan sonra Yüksel Caddesi ile Konur ve Karanfil sokaklarında açılan işporta tezgahları bir ayı aşkın süredir yasaklandı. 300 işporta işçisi, İl Emniyeti'nin kendilerine "buradan terör örgütlerine para aktarılıyor" gerekçesinin sunduğunu ifade etti. İşportacılar, Çankaya Belediyesi'nin de kendilerine "tezgah açmak Ankara Valiliği tarafından güvenlik gerekçesiyle yasaklandı" yönünde bilgi verdiğini söyledi. 

'ÖRGÜTLER BİZİM PARAMIZA KALDIYSA...'

Yaklaşık 15 yıldır işportacılık yapan Kemal Bolat, Kızılay'da tezgah açan işportacıların sözcülüğünü yapıyor. Duruma tepki gösteren Bolat, “Emniyet yetkilileri bize 'buradan terör örgütlerine para aktarılıyor' diyor. Bazen eve siftahsız gidiyoruz. Örgütler bizim paramıza kaldıysa vay onların haline” dedi. Emniyet görevlilerinin kendilerine "işportanın yasa dışı" dediğini aktaran Bolat, “Biz de onlara meşru olduğumuzu söylüyoruz. 15 yıldır biz bu sokaklarda tezgah açıyorduk bu yüzden meşruyuz” diye aktardı.

Bolat, "Sokaklardaki esnafında aylardır işi durmuş. Sürekli GBT yapılıyor. İnsanlar huzursuz, Kızılay'a gelmiyor. Bir de işporta yoksa gelmek için sebep de kalmıyor" dedi. Bolat, tezgahların yeniden açılması için 3 bine yakın imza topladıklarını dile getirdi.

BELEDİYE: VALİLİĞİN GENELGESİ VAR

Ajansımızın sorularını yanıtlayan Çankaya Belediyesi Basın Müşaviri Mahmut Aydın, işportacılığın hukuki olmadığını, Ankara Valiliği'nin, sokaklarda işportacıların olmaması yönünde bir genelgesi olduğunu kaydetti. Aydın, Kızılay civarında geçtiğimiz haftalarda başlayan alt yapı çalışmalarından önce belediye yetkililerinin işportacılar ile görüştüğünü ve bilgilendirdiğini aktardı. 

Aydın, “Belediyenin görevi işportayı engellemek, engelleme esnasında emniyetten de yardım alabilir” diyerek savundu. 

VALİLİK: GENELGE YOK

Çankaya Belediyesi’nin iddiasının aksine Ankara Valiliği'nden bir yetkili, son bir yıl içerisinde böyle bir genelge yayınlanmadığını söyledi. Yetkili, “Ben böyle bir genelge görmedim. Geçmiş yıllara ait bir genelge olabilir. Ama bazen emniyet de böyle kararlar çıkarabiliyor, valilik sadece altına imza atıyor” dedi.

'ÇOCUĞUM OKULU BIRAKTI'

Sorunlarının çözülmesi için hafta başında Çankaya Belediyesi önünde toplanan ve yetkililerle görüşme yapmak isteyen işportacılar ise tezgah açamadıkları için zor durumda olduklarını söyledi. 

Yaklaşık 16 yıldır tezgah açan Zinnur Özpamak, “Ben çocuklarımı işportadan kazandığım para ile geçindiriyorum, başka gelirim yok. Bir çocuğum 3 ay önce üniversiteye gitmişti. Ben bir aydır çalışmadığım için ona para gönderemiyordum. Çocuğum okulu bırakmak zorunda kaldı" dedi. Özpamuk'un okulunu bırakmak zorunda kalan çocuğu Sefa Mert Özpamuk, "21 yaşındayım ve ilk adımlarımı neredeyse işporta açılan sokaklarda attım. Ülkenin durumu belli, gazetelerden okuyoruz. Benim yaşımdaki insanlar intihar ediyor. Gelecek kaygısı yüzünden bunalıma giren benim gibi milyonlarca öğrenci var” diye konuştu.

‘HIRSIZLIK MI YAPALIM?’

İşportacılık yaparak 18 yıldır hayatını idame ettirdiğini söyleyen Zahit Çetin de, “4 tane çocuğum var, hepsi de okuyor. 8 yıl önce yine bizi sokaktan kaldırdılar ama mücadele ederek sokağı kazandık. Şimdi biz ne yapalım hırsızlık mı yapalım? İmzaları topladık belediyeye vereceğiz, kabul etmezlerse CHP Genel Merkezi'ne götüreceğiz” ifadelerini kullandı.

‘HALK İŞPORTACIYI İSTER’

İşportacı Hakan Bay ise, "Belediye anket yaparsa halkın yüzde 90’ı işporta ister. Burayı bir gece pazarı yapsınlar ve bize kiralasınlar, biz bunu da kabul ederiz. Sosyete pazarı şeklinde bir yer yapılabilir" dedi.