Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanı görevinden istifası, hükümetle ilintili medya tarafından görülmedi. Albayrak’ın istifası ancak 28 saat sonra Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı İletişim başkanlığı tarafından yapılan açıklama sonrası söz konusu medyanın gündemine düştü.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevinden ihraç edilen Dr. Vahdet Mesut Ayan, medyanın içerisinde düştüğü durumunu değerlendirdi. Türkiye’deki medyanın durumunu içler acısı olarak değerlendiren Ayan, “Hangi ülkede olursa olsun, hangi koşulda olursa olsun Hazine ve Maliye Bakanın istifası, haber değeri taşır. Ama Türkiye’deki medya iktidardan izin almadan haber servis edemeyecek duruma geldi” dedi.

‘BENZER OLAYLAR DAHA ÖNCE YAŞANDI’

Benzer durumun 2011 yılında Roboskî Katliamı ve Gezi eylemleri esnasında da yaşandığını hatırlatan Ayan, medya yapısını “Tek merkezden emir alan medya” olarak tarif etti. Ayan, “İletişim Başkanlığının açıklamasını son dakika girdiler ama herkesin bildiği istifa haberini izin aldıktan sonra giren bir medya var. Bu da siyasal iktidar ile medya arasındaki kuvvetli bağı gösteriyor” diye belirtti. 

‘KAMU HABERCİLİĞİ YARA ALDI’

Söz konusu hadiselerle gazetecilik ve kamu yayıncılığının yara aldığını sözlerine ekleyen Ayan, şöyle devam etti: “Bu Türkiye’de hem gazeteciliğin he de medyanın geldiği hali içinde bulunduğumuz fiyaskoyu göstermesi açısından çok önemli. İletişimde farklı iki kavram vardır. Biri kamu kurumu diğeri ise kamu haberciliği. Bunlar birbirine karıştırılır. Kamu kurumu olsun olmasın bütün medya kuruluşlarının kamu haberciliği yapması gerekiyor.  Maalesef gazeteciliğin geldiği yere baktığımızda, kamu haberciliği de yapılmıyor.” 

‘YANDAŞ MEDYA OLDU’

Gazeteciliğin toplumu ilgilendiren olayları topluma iletilmek olduğunu ifade eden Ayan, şunları söyledi: “Türkiye’de hep ana akım medya diyoruz fakat geldiğimiz aşamada ana akım medya kalmamıştır. Ana akım medya dediğimiz medya kuruluşları; yandaş medya ya evirilmiştir. Buna karşı alternatif medya mecraları ortaya çıktı. Alternatif medya ile doğru habercilik, kamu haberciliği yapılmaya çalışılıyor. İnsanlar artık haberleri sosyal medya ve alternatif medyadan öğreniyor. Ana akım medya iktidarın propaganda makinelerine dönüştüğü için, siyasal iktidar ne düşünürse neye karar verirse bunlar haber yapılıyor.”