Urfa’nın Suruç ilçesi Amara Kültür Merkezi’nde 20 Temmuz 2015’te Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) öncülüğündeki gençlere yönelik DAİŞ’in bombalı saldırısında yaşamını yitirenler anıldı. Yaşamını yitiren 33 kişi katliamın yaşandığı yer olan Amara Kültür Merkezi bahçesinde anıldı.

Anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, ESP Eş Genel Başkan yardımcısı Beycan Taşkıran, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Sabah erken saatlerde HDP Suruç İlçe Örgütü'nde bir araya gelen katılımcılar, Amara Kültür Merkezi'ne doğru yürüyüşe geçti. Kitle, polis tarafından ablukaya alınan merkeze, üstleri arandıktan ve Genel Bilgi Taraması'na (GBT) tabi tutulduktan sonra alındılar. 

FOTOĞRAFLARA EL KONULDU

Polisler, patlamada yaşamını yitiren 33 kişinin fotoğraflarının kültür merkezi bahçesine alınmasına izin vermedi. Polisler,kitleye müdahale ederek fotoğraflara el koydu. Eylemciler ise durumu "Suruç'un hesabını soracağız" sloganıyla protesto etti. Bu sırada bir genç, polisler tarafından darp edilerek gözaltına alınmaya çalışıldı. 

Katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının olduğu pankartı açan kitle, saygı duruşuyla yaşamını yitirenleri andı. Ardından kitle, "Suruç için adalet herkes için adalet", "Şehid namirin" ve "Suruç'un hesabı sorulacak" sloganları atıldı.

'VAZGEÇMEYECEĞİZ'

ESP MYK üyesi Tanya Kara, fotoğraflara el konulmasına tepki göstererek, "Fotoğraflarımıza el koyanları iyi tanıyoruz. Bitireceğiz dediniz, bitiremediniz. Buradayız. 33'ler Rojava Devrimi'nde yaşıyor. Yoldaşlarımızın resimlerini taşımaktan vazgeçmeyeceğiz" dedi.  

ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, "Halklarımız devletin katliamlarında yaşamını yitiriyor. Bu faşist diktatörlere boyun eğmeyeceğiz. Hesap sormaktan asla vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu. 

"Çete, mafya ve devlet üçlüsü olduğu sürece ülkeye barış gelmeyecek" diyen HDP Urfa Milletvekili Nusrettin Maçin ise buna karşı ortak mücadele çağrısı yaptı.  

Urfa Baro Başkanı Velat İzol da katliam aydınlatılmadığı sürece kültür merkezinin bahçesinde olmaya devam edeceklerinin mesajını verdi. 

MEZARLIK ZİYARETİNE ENGEL

Amara Kültür Merkezi'nde yapılan anma ardından Kasım Deprem ve Osman Çiçek'in mezarlarını ziyarete giden kitle polis tarafından engellendi. Polis ve zırhlı araçlarla ablukaya alınan mezarlığa girişe izin verilmedi. 

Polisler, mezarlık ziyaretine sadece aile ve milletvekillerinin katılmasını istedi. Duruma tepki gösteren katılımcılar ise bunu kabul etmeyerek mezarlığın dışında açıklama yaptı.  

AYNI ZİHNİYET

Mezarlık ziyaretinin engellenmesine tepki gösteren Ayşe Sürücü, mezarlarda bir dua bile okunmasına izin verilmediğini belirterek, "Bu gençleri katledenler ile fotoğrafları yırtan yine mezarlık ziyaretine izin vermeyen zihniyetle aynı zihniyettir" dedi.  

Yerine kayyım atanan Suruç Belediye Eşbaşkanı Hatice Çevik de "Katillerimizi çok iyi tanıyoruz. Biz eşit ve özgür yaşamı inşa edinceye kadar mücadele edeceğiz. Şenyaşar ailesini katledenler ile bu katliamı yapanlar aynı zihniyettir" ifadesinde bulundu.

Anma alkış ve sloganlar eşliğinde son buldu.