Döviz kurundaki artış ile ekonomik kriz nedeniyle halk birçok kentte sokaklara inerken, 2015'ten sonra iktidarın izlediği savaş politikaları ve savunma sanayisine büyük oranda yatırım yapılması, ekonomik krizi beraberinde getirdi. Son yapılan bütçe görüşmelerinde yine en büyük pay savunma sanayisine ayrılırken, Halkların Demokratik Patisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, 2022 bütçe görüşmelerinde "Barış sürecinde güvenlik bütçesi 50 milyar TL’ydi. 2022 yılı bütçesinde güvenlik harcamalarına 247 milyar TL ayrılmış” diyerek, var olan savaş ekonomisini özetledi. 

Türkiye’nin savaş ekonomisini değerlendiren eski savaş pilotu Bahadır Altan, yaşanan ekonomik krizin kaçınılmaz olduğunu belirterek, AKP'nin özellikle 2015’ten bu yana topluma savaştan başka bir şey vaat etmediğini vurguladı. Altan, son günlerde “Hükümet istifa” sloganıyla sokağa çıkan halka karşı uygulanan polis şiddetini kınayarak, "Tek korkuları halkın sokağa çıkmasıdır. Çünkü şunu çok iyi biliyorlar; bu iktidarı devirecek olan halktır. Kimi muhalif görünen parti liderleri için sokağa çıkan halkın ‘hükümet istifa’ demesi sanki bir kargaşaymış gibi. Bu tepkiler olmazsa 2023’e kadar belki de elimizde bir ülke kalmayacak. Halk burada inisiyatif alıyor. Bir an önce seçim istiyor. Muhalefet bunu çok iyi görmelidir. Seçim olmazsa bu ülkenin bütün kaynakları eriyecektir" dedi. 

SAVAŞIN GALİBİ YOK

AKP’nin temelini savaş ve gerginlik üzerine kurduğunu söyleyen Altan, bu politikalar sonucu krizin derinleştiğini aktardı. İktidarın bütün harcamaları silaha ve savaş ekonomisine harcadığını yineleyen Altan, bu politikanın ısrarla sürdürüldüğüne dikkat çekti. Altan, Türkiye'nin sadece kendi sınırları içerisinde değil, komşu olduğu bütün ülkelerle kavgalı olduğunu ve operasyonlar düzenlediğini belirterek, savaşta harcanan maliyetin de halka ödetildiğini aktardı. "Savaşın bedelini ödüyoruz. Son bütçe görüşmelerinde HDP Milletvekili Garo Paylan savaş ekonomisine harcanan bütçeyi rakamlarla ortaya koydu. Bir F-35, şimdi 120 milyon doların üstünde. Şu an ABD F-22’yi kimseye satmadı ama bir F-22 350 milyon dolar gibi bir para. 2 buçuk milyar dolarlık S-400’ler kullanılmadı. Savaş ekonomisi pahalı bir ekonomi ve bunun galibi yok" diye konuştu.  

ÜLKE BATAKLIKTA

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "düşünün bir merminin fiyatı nedir?" sözlerine dikkati çeken Altan, AKP’nin dış politikası yüzünden ülkenin bir bataklığa saplandığını ve hareket ettikçe de derine battığına işaret etti. “Bir mermin fiyatını söyleyen ülke, başka bir politika üretemeyecek hale gelmiş demektir. Bundan çıkış için kendisine ayna tutacak bir muhalefetin olması gerekiyor. Ne yazık ki bu politikaların yanında duran CHP, İYİ Parti gibi muhalefetin bunda sorumluluğu çok fazla. Onlarda milliyetçi oyları kaybetmeme adına bu politikaların destekçisi oldular. Şimdide bir muhalefet yürütüyorlar ama hiçbir net cümle duymuyoruz. Bu ‘savaş ekonomisine ve savaşa dayalı dış politikaya son vereceğiz’ diye bir söz ne yazık ki duyamıyoruz" ifadelerini kullandı. 

VİETNAM ÖRNEĞİ 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun "İktidar olursak Kandili yerle bir edeceğiz" söylemine de değinen Altan, şunları söyledi: “Kandil’i yerle bir etseniz de bu savaş bitmez. Öyle olsaydı Vietnam’da Amerika başarılı olurdu. Türkiye’deki insanlara bunları anlatıp bu kirli savaşın sonunu getirmemiz lazım. 40 yıldır dağlar güdümlü silahlarla bombalandı. Bu yolla hangi sorun çözüldü? Oysa çözüm içerde ve dışarda barıştır" şeklinde konuştu. 

İÇERDE VE DIŞARDA BARIŞ 

Ekonomik kriz ve tüm çıkmazlar için ülkede barışın çözüm olabileceğini kaydeden Altan, şöyle konuştu: “Kürt meselesi çözülürse, iç barış sağlanır. Kimsenin Türkiye devletini yıkmaya çalıştığı iddia edilmez. Kendi devletini yıkmaya çalışmak beka açısından en büyük tehlikedir, işte bu dış politikadır. Bu politikanın sonucu ülke uçuruma gidiyor. Bu ülkenin ekonomisi 40 yıldır süren savaşta harcandı. 40 yıldır kan aktı, insanlar öldü. Bu yolla hiçbir yere varmak mümkün değil. Oturup bir barış süreci başlatsalar ekonomi de düzelir, Türkiye’deki halkların birliği de sağlanır. Ekonomik krizden çıkışın ilk yolu da budur.”

‘ÇÖZÜM ÖCALAN'

PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki sürdürülen tecride de dikkati çeken Altan, “Öcalan Kürt halkının saygı duyduğu bir liderdir. Barıştan başka seçenek yok. Bunun da adımı kuşkusuz o halkı temsil eden insanlarla görüşmekten geçiyor. Onların başında da Abdullah Öcalan geliyor. O insanın barışa katacağı çok şey var. Bir an önce üzerindeki tecrit kaldırılmalı, çözüm konuşulmalı” diye konuştu.  

MA / Özlem Yayan - Hakan Yalçın