Adana Alevi Platformu, sosyal medya üzerinden Alevilere karşı nefret söyleminde bulunan Yakup Tilki isimli kişinin iktidardan cesaret aldığını belirterek, konuya dair Selman-i Pak Kültür Merkezi'de basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ile kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de destek verdi. Alevi Platformu Dönem Sözcüsü Sıtkı Keskin, Tilki'nin nefret söylenmelerini kınadı.

'BU CESARETİ NEREDEN ALIYOR?'

"Gün geçmiyor ki Alevi inancına ve inanca sahip vatandaşlarımıza yönelik ötekileştirici; nefret ve hakaret suçu ile dolu yeni söylemler olmasın. Yine benzer bir durumla karşı karşıyayız. Yakut Tilki isimli şahıs dakikalarca Alevi inancına ve Alevilere hakaret ediyor hiç hakkı ve haddi olmadan küfürler edip ahkamlar kesiyor. Bu cesareti nereden alıyor?" diye soran Keskin, bu yöntemin inançlarına,  toplumlarına ve kültürlerine yönelik  ötekileştirici zihniyeti aklamak anlamına geldiğini ifade etti. Yakup Tilki‘nin söylemleri ve ithamları bir kişinin söylemleri değildir. Yıllara dayanan sistemli bir yönetim ve iktidar aklının,  tekçi zihniyetin yansımasıdır. Alevilere yönelik bu tür söylemlerin ve davranışların birinci derece sorumlusu sistemin başındaki iktidarlardır" dedi.

'TİCARETHANE DEĞİL, İBADETHANEDİR'

Cemevlerinin ticarethane olarak gösterilmesine de tepki gösteren Keskin, cemevlerinin ibadethane olduğunu hatırlatarak, "İnançlara yönelik eşitlik istiyoruz; farklılıklarımız zenginliğimizdir. Nefret suçu,  farklılıklara tahammül etmemek bir insan hakları suçudur. Hak, hukuk, adalet söylemi yerini buluncaya, insana insanca bakılana kadar bizler var olduk, var olmaya devam edeceğiz" diye konuştu. 

'VAZGEÇİN...'

                               

Son olarak konuşan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, iktidarın söylem ve politikalarının Alevilere dönük saldırılara neden olduğunu belirterek, "Tilki'nin söylemi tekil değildir, münferit değildir, bu anlayışın ürünüdür" dedi. Alevilerin tarih boyunca katledildiğini ifade eden Hatimoğulları, iktidara ve Alevi düşmanlarına, "Alevilere dil uzatmaktan, hakaret etmek ve inançlarını yok saymaktan vazgeçin. Alevilerin kalesi insandır" diye konuştu.

NE OLMUŞTU

Kocaeli'de sanal medya hesabından yaptığı canlı yayın sırasında Alevilere yönelik hakaret edince "Halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek" suçundan gözaltına alınan Tilki 9 Şubat'ta sevk edildiği mahkemece "Halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek" suçundan tutuklandı. Sanal medya hesabında; Alevileri sevmediğini ve kendisini izlememelerini söyleyen Tilki Alevilere, “Bunlar kafir’ demişti. Tilki savcılıktaki ifadesinde, sanal medyada sohbet ettiğini belirterek, iktidar partisine karşı söylemler nedeniyle tepki gösterdiğini ileri sürerek "Herkese söylemedim. Bütün Alevileri kastetmedim. Sosyal medyada yayın sırasında alkollüydüm" diyerek kendisini savundu.