Gözaltına alındıktan sonra yerine kayyım atanan ve 8 Ekim 2020’de tutuklanan Kars Belediyesi Eşbaşkanı Şevin Alaca hakkında iddianame hazırlandı. Kars Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 133 sayfalık iddianamede, Alaca’nın aylarca teknik ve fiziki takibe alındığı ortaya çıktı. İddianamede, Alaca’nın Belediye Meclis üyesi olarak seçildiği ve Belediye Eşbaşkanı olmasının “mevzuata aykırı” olduğu ileri sürüldü. PKK Lideri Abdullah Öcalan ve PKK’nin üst düzey yöneticilerinin Eşbaşkanlık modeliyle ilgili söylemlerine yer verilen iddianamede, asılan billboard, kimi broşürler, yayınlanan haberler ve Alaca’nın twitter biosunda Kars Belediyesi Eşbaşkanı yazması suç olarak gösterildi.

HALAY ÇEKMEK SUÇ

İddianamede, Alaca’nın Şubat 2020’de TJA’nın konferansına katılması, bu konferansta sanatçı Mem Ararat’ın “Hawara Kobanê” şarkısı eşliğinde halay çekilmesine dair, “Konferansın kadın hakları ile ilgili olmaktan ziyade, örgütün hedef ve amaçları doğrultusunda yapılan bir konferans olduğu anlaşılmıştır” ifadelerine yer verildi. 

KADIN EMEĞİ PAZARI 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında yapılan eylem ve etkinliklerin suç olarak gösterildiği iddianamede, Alaca’nın program kapsamında yürüttüğü çalışmalar ve bu çalışmaların Fırat Haber Ajansı’nda (ANF) yayınlanması, “hayatın olağan akışına aykırı” olarak değerlendirilmesi dikkat çekti. Ayrıca 8 Mart kapsamında Kars’ta Kadın Emeği Pazarı’nın açılması da suçlama konusu yapıldı. 

CİMER’E ŞİKAYET 

İddianamede bir kişinin Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) Eşbaşkanlar Şevin Alaca ve Ayhan Bilgen’in yerine kayyım atanmasını istemesinin iddianamede yer alması dikkat çekti. CİMER’e yapılan bir başka şikayette, Alaca ve Bilgen’nin Amerikan Kültür Koleji’nin açılışını gerçekleştirecekleri ve bu açılışın “Büyük Ermenistan Projesi” olarak lanse edileceği söylemine de yer verilen iddianame, Alaca’nın 20 Ocak 2020’de HDP’nin Iğdır’da verdiği yemekli halk toplantısına katılması ve partisinin Genel Merkezi’nden gönderilen bilgilendirme mesajları da suç sayıldı. 

HDP’nin pandemi kapsamında başlattığı Kardeş Aile Kampanyası’na ilişkin çağrılarını da suç olarak gösteren savcı, Alaca ile ilgisi olmayan telefon tapelerini de iddianameye ekledi. 

Alaca, Eşbaşkan Ayhan Bilgen’in gözaltına alınmasını protesto etmek amacıyla HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve milletvekillerinin 29 Eylül 2020’de Kars Belediyesi önünde yaptığı açıklamaya katılması da suçlama konusu yapıldı. 

MOR AJANDA!

Yapılan ev baskınında Alaca’ya ait ve üzerinde eşbaşkanlık ile ilgili yazıların bulunduğu notların, HDP ibareli mor renkli ajandanın delil olarak yer aldığı iddianamede, partisinin Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu üyeleriyle HDP İl binasında görüşmesi suç sayıldı. 

Alaca hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla hazırlanan ve 5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenen iddianame, Kars 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Alaca’nın ilk duruşması 7 Ocak’ta görülecek.